Gratulerer Bono!

Mandag fylte U2-vokalist Bono 50 år. - Når jeg blir 60 blir jeg kul, sier rockestjernen.

Bono, U2

I dag fyller Bono 50 år. Vi gratulerer!

Foto: Chris Pizzello / AP

Hans egentlige navn er Paul David Hewson og han ble født i Dublin 10. mai 1960. Men for de aller fleste er han i dag kjent under pseudonymet Bono og som vokalist i verdens kanskje største band akkurat nå – U2.

Bono er ikke redd for å bli gammel, og trives med å eldes.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video ark-ny-bono-100510

VIDEO: Per Sundnes møtte Bono og U2 i 1997.

- Endelig kul

Bono og U2 var på Kalvøya-festivalen i 1983

Bono og U2 var på Kalvøya-festivalen i 1983.

Foto: Helge Øverås / Wikimedia Commons
Bono, U2

Bono, i 2010, tror han er enda kulere i 2020.

Foto: KRIS CONNOR / Afp
Bono og U2 på Valle Hovin i 2005

Bono og U2 på Valle Hovin i 2005.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Bono, publikum 360

Bono og U2 er for tiden ute på sin 360 Tour.

Foto: GARY HERSHORN / REUTERS

- Jeg liker det. Når jeg er 60 vil jeg endelig være kul, sa Bono i et intervju gjort i 1997.

Bono fikk en sterkt religiøs oppdragelse og mistet sin mor da han var 14 år gammel. Han og broren Norman fikk deretter sin oppdragelse fra faren.

Kallenavnet Bono fikk han av en kompis, som også var en del av den gjengen med kunstnerspirer han traff gjennom teatergruppa han var med i på skolen.

Hans religiøse bakgrunn har antagelig også gjort at han ser mindre mørkt enn de fleste på det å bli gammel og en dag skulle forlate denne verden. Men han har likevel mer til overs for de levende enn de døde.

Vil ikke dø en «dum» død

- Ja, jeg liker de som overlever – som holder ut. Det er enkelte som ser opp til de døde – det gjør ikke jeg. Jeg ser opp til de som fortsatt lever, og ville mislikt å, som Chrissie Hynde sier det, dø en «dum» død.

Det var senere bandkompis Larry Mullen jr som dro Bono inn i det prosjektet som seinere skulle bli U2. Han søkte etter medlemmer til ei ny gruppe ved å henge opp en lapp, som Bono svarte på.

Egentlig ville han bli gitarist, men manglet evner i den retning og endte isteden opp bak mikrofonen.

Bandet tok i starten navnet Feedback og het også en periode The Hype. De vant en talentkonkurranse i 1978 og ga i september 1979 ut sin første EP – «Three», som gikk til topps i Irland.

- Drikk vin!

I en artikkel i The Sunday Mirror gir han noen tips om hva som skal til for å bli rockestjerne. Et av hans fremste tips handler om drikke.

- Rødvin er den poetiske drikke - det eneste virkelig gode drikk for sangere. Om du ikke drikker, bør det være rødvin at du ikke drikker, sier han til avisa.

U2 ga ut debutalbumet «Boy» i 1980, men fikk sin første store hitsingle med låta «New Years Day» fra albumet «War» i 1983. Den klatret til en tiendeplass i Storbritannia og klarte nesten å nå Top 50 i USA.

Deretter har det stort sett bare gått én vei for Bono og U2, til deres tilværelse som i dag et av verdens aller største rockeband.

De har erobret verden med store hits som «New years day», «Sunday bloody Sunday», «Desire», «I still haven't found what I'm looking for», «Where the streets have no name», «Mysterious ways», «One», «Pride (In the name of love)», «Vertigo», «With or without you», «Beautiful Day» og «Magnificent» fra deres siste album «No Line on the Horizon», som kom i februar 2009.

Feiret i New York

Denne helgen feiret han bursdagen sin på et hemmelig sted i New York, melder det irske nettstedet Herald.ie.

Der tok han imot familie og venner, før han og resten av U2 forbereder seg på å legge ut på den amerikanske delen av U2 360 Tour, som starter i Salt Lake City 3. juni.

- Hele familien hans blir hentet over fra Dublin for denne markeringen og mange av hans berømte venner vil være der for å feire ham. Det er tross alt ikke hver dag du markerer en slik dag, sier en kilde til nettstedet.

Tilstede på feiringen skal man blant annet ha kunnet observere celebriteter som Scarlett Johansson, Courtney Love og Shane MacGowan.

Vi tror Bono er minst like kul når han runder 60. Gratulerer med dagen Paul David «Bono» Hewson!

VIDEO: Se hvordan de bygger U2 sin 360°-scene:

Send dine gratulasjoner til Bono her:

Kulturstrøm

 • Maja Lundes julebok på førsteplass

  Maja Lunde og Lisa Aisatos bok «Snøsøsteren» går rett til topps på Bokhandlerforeningens Bokliste for skjønnlitteratur. Det melder nettstedet Bok365. Boka er en litterær julekalender som fortelles i 24 kapitler. VG mente boka var en «uvanlig spennende kalenderbok» og ga den terningkast seks.

 • NRK-BBC-samarbeid vant sølv

  Podkasten «Death in ice valley», om kvinnen som ble funnet drept i Isdalen, er tildelt sølv i Storbritannias store radioutdeling, Arias Radio Awards, for beste nye podkast. Serien er et samarbeid mellom NRK og BBC, og kan høres på NRK Radio.

 • Får portrett på Theatercaféen

  Torsdag ble et portrett av Liv Ullmann avduket på Theatercaféen. Portrettet skal henge i inngangspartiet rett over portrettet av André Bjerke. Pia Tjelta og Kåre Conradi fikk også sine portretter på veggen ved landets hovedscene.

  Liv Ullmann
  Foto: Arendalsuka