Hopp til innhold

- Det er søskenbarnet mitt

Norge har fått en ny internasjonal musikkstjerne. Det er riktignok 20 år siden han døde, men det er først nå vi i Norge har gjort krav på ham.

Grateful Dead

Brent Mydland med langt hår i midten, sammen med resten av Grateful Dead. Fra venstre Mickey Hart, Phil Lesh, Jerry Garcia, Brent Mydland, Bill Kreutzmann og Bob Weir.

Foto: AP

Mydland
Foto: Kristian Bålsrød / NRK

Arnt Olav Klippenberg

Journalist Arnt Olav Klippenberg.

Foto: Kristian Bålsrød / NRK
– Brent Mydland? Jeg vet ikke hvem det er.

– Jeg har ikke peiling.

– Jeg har ikke hørt om ham, men det høres ut som om han var fra «Haua» i alle fall.

Rockebandet Efreti fra Hauge i Dalane blir til fire spørsmålstegn når de blir fortalt om «sin» lokale rockehelt Brent Mydland, keyboardist i the Grateful Dead fra 1979 til 1990.

Mydland

Selv om tettstedet bare har 2000 innbyggere vet få at de har en verdensstjerne fra den enda mindre nabobygda.

Og hadde det ikke vært for den lokale journalisten Arnt Olav Klippenberg, hadde kanskje Mydlands tilhørighet til Rogaland forblitt en hemmelighet.

– Det var en som var the Grateful Dead-fan som hadde fått med seg at Brent Mydland spilte i bandet, og spurte meg om dette Mydland-navnet var norsk, forteller Klippenberg.

Han begynte å grave, og fant etter hvert dødsannonsene til både Brent, og hans far, Didrik.

I protokollene på kirkegården der Brents far ligger begravet i USA dukket følgende ordene opp; «Sokndal, Norway».

Journalist Klippenberg ringte sin eneste referanse til stedet Mydland, nemlig Karsten Mydland, som kunne fortelle følgende om denne rockemusikeren Brent:

– Det er søskenbarnet mitt!

Karsten Mydland og Brit Mydland Olsen

Søsknene Mydland foran gården som flere av farens søsken forlot for å søke lykken i Amerika, deriblant Brent Mydlands far, Didrik.

Foto: Kristian Bålsrød / NRK

På scenen

NRK møter Karsten Mydland, og søsteren Brit Mydland Olsen, på gården hvor rockestjernens far, Didrik Mydland, vokste opp.

Det går ikke lang tid før fotoalbumene kommer fram. Brit har ikke bare møtt Brent ved flere anledninger, hun har til og med sittet på scenen ved siden av fetteren under en konsert i San Francisco. Brit forteller om et spesielt minne fra konserten.

– Under konserten der, satte Brent inn en diskett. Bandet ventet på frontfigur Jerry Garcia. Garcia var konge, den som slo an tonen, han styrte alt. Da han kom inn, slo han an en tone, men tydeligvis var det ikke den.

Etter å ha byttet disketten med en ny, kastet Brent Mydland et oppgitt blikk over på kusina.

– Litt sånn «hmpfr». Av og til har du sånne nære øyeblikk, og der og da følte jeg at vi delte et, forteller Brit.

Brit Mydland Olsen etter konserten

Brit Mydland Olsen (i rødt) backstage på Madison Square Garden. Brent Mydland i midten, Didrik Mydland til høyre for Brent.

Foto: Privat

Allsidig

Brent Mydland begynte å spille i the Grateful Dead i 1979, og selv om han var bandets fjerde keyboardist, ble han fort tatt inn i varmen.

Mydland-søsknene forteller at onkel Didrik mente Brent fikk plassen fordi han kunne både spille og synge, og dermed erstattet både Keith og Donna Godchaux da ekteparet forlot bandet i 1979.

Brent Mydland skrev flere av bandets mest populære låter, og var frontsanger på noen. Samtidig ble han også innviet i det som etterhvert skulle ta livet av både Brent og flere andre i bandet.

Backstage

Året etter Brit hadde sittet på scenen i San Francisco, var hun tilbake i USA. Sammen med flere andre søskenbarn fra USA, hadde hun både billett og backstagepass til the Grateful Deads konsert i Madison Square Garden.

– Vi var der backstage i pausen for onkel Didrik ville gjerne at far skulle møte Brent, forteller Brit, men faren holdt ikke ut hele konserten.

Brit Mydland Olsen

Brit Mydland Olsen har en spennende historie gjemt i fotoalbumet.

Foto: Kristian Bålsrød / NRK

Brit Mydland Olsens Grateful Dead-billetter

Backstagepass og billett til konserten i Madison Square Garden i 1987.

Foto: Privat
Rockebandet Efreti fra Mydland

Rockebandet Efreti kommer fra Hauge i Dalane.

Foto: Kristian Bålsrød / NRK
– Far syntes det var mye bråk, men alle vi andre synes det var veldig stort. Det var helt utrolig, det må oppleves. Det var en fantastisk konsert, og samtidig å sitte sammen med så mange Mydland-slekt, det var stort, for det var første gang jeg opplevde det.

Ikke bare fikk de fikset backstagebilletter, ettersom de også manglet sted å sove i New York, fikset manageren til bandet en suite på hotell. Dit ble familien tatt fraktet i limousine.

– Jeg tror ikke vi var klar over hvor stor han var. Etter at dere hadde vært der, så gikk det opp for oss, forteller Karsten Mydland.

Overdose

26. juli 1990 døde Brent Mydland fra kone og døtre.

– Onkel sendte kopier av avisklipp for at vi skulle skjønne hva som hadde skjedd, men han sa det aldri med rene ord. Men det var heroin som tok livet av ham, antakeligvis en overdose. Det var veldig tabubelagt, det var aldri noe vi snakket om, forteller Karsten Mydland.

Både han og Brit holdt opprettholdt kontakten med onkelen etter at deres egen far gikk bort. Didrik Mydland selv døde i 2009, 98 år gammel.

– Onkel sa han var blitt for mye amerikaner til å flytte tilbake til Norge, minnes søsknene.

Kom aldri til Rogaland

Brent Mydland rakk aldri selv å få oppleve familieplassen i Rogaland. Men nå har «historien om Brent» kommet hjem.

På øvingsrommet i Hauge i Dalane står bygdas kanskje neste store musikkeksport, Efreti. Etter å ha hørt historien om Brent Mydland og hans suksess, har tonen fått en litt annen låt.

– Kult! Det føles veldig kult ut.

– Det er inspirasjon, rett og slett.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.