NRK Meny
Normal

Hugh Grant fortalte om pressens skandalemetoder

Skuespiller Hugh Grant forklarte seg i dag til en komité som gransker etikken i britisk presse etter News of the World-skandalen. Han mener det er på tide å stoppe den bøllete britiske pressen.

Hugh Grant forklarer seg om News of the World-skandalen

Den britiske skuespilleren Hugh Grant kommer til høringen om medienes arbeidsmetoder ved domstolen High Court i London.

Foto: CARL COURT / Afp

Granskingen ble innledet i forrige uke, og kom i stand som følge av avlyttingsskandalen i News of the World.

Hugh Grant

I dag forklarer skuespiller Hugh Grant seg overfor en komité som gransker britisk presses etiske normer. Skuespiller Hugh Grant ble selv avlyttet av News of the World. Her ankommer han granskingen i morges.

Foto: CARL COURT / Afp
Sienna Miller

Skuespiller Sienna Miller.

Foto: CARL COURT / Afp
J.K. Rowling, forfatter av bøkene om Harry Potter

Forfatter J.K. Rowling.

Foto: SETH WENIG / AP

Det var ventet at Grant ville si at den britiske pressens metoder ødelegger livet til den kinesiske skuespilleren Hong Tinglan, som Grant har et barn sammen med, skriver nyhetsbyrået AFP.

– En fri presse er selvfølgelig hjørnesteinen i demokratiet, sa Grant til de mange fremmøtte i domstolen High Courts lokaler i London.

Han snakket videre om at deler pressen har blitt forgiftet de siste 20 eller 30 årene.

– Pressen har brukt bøllete taktikker og drevet med utpressing. Jeg tror det er på tide at dette landet tør å stoppe den bøllete pressen nå.

Han nevnte blant annet episoder der han ringte politiet for å anmelde et forhold, men at fotografene kom politiet i forkjøpet.

Flere kjendiser skal utspørres

Hugh Grant opplevde selv å få telefonen sin hacket av den nå nedlagte avisen.

– Nå skjønner folk hvor avskyelige disse menneskene er, og hvor langt de er villige til å gå. Jeg håper dette gir konsekvenser, sa Grant til BBC i juli i år, da det ble kjent at News of the World også hadde avlyttet vanlige folks telefonsvarere.

Statsminister David Cameron er initiativtaker til granskingen som utspørringen av Grant er en del av.

Grant er en av flere kjendiser som skal utspørres i granskingsrunden. Også skuespiller Sienna Miller, Harry Potter-forfatter J.K. Rowling, og popsanger Charlotte Church skal forklare seg denne uka.

«Britisk PFU» under lupen

Konklusjonene den såkalte Leveson-komiteen kommer fram til vil etter alt å dømme få konsekvenser for hvordan etiske overtramp i britisk presse skal behandles i framtiden.

I dag blir saker klaget inn til Press Complaints Commision (PCC), et organ som pressen selv styrer og som er uten juridiske fullmakter. Det kan sammenlignes med Pressens faglige utvalg (PFU) i Norge.

Det er ikke ventet at PCC vil overleve i sin nåværende form.

– I kjernen av denne granskingen er det ett enkelt spørsmål: Hvem vokter vokterne, sa dommeren Brian Leveson da han innledet arbeidet i forrige uke.

(NRK/NTB)

Video Hugh Grant om News of the Worlds avlytting

VIDEO: Hugh Grant om avlyttingsskandalen. Fra juli i år. Grant opplevde selv å få telefonen sin hacket av den nå nedlagte avisen. I dag sier han sin hjertens mening om britisk presses presseetikk til en Cameron-utnevnt granskingskomité.

Kulturstrøm

  • Rihanna og Mars rundet milliarden

    Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

    Bruno Mars
    Foto: Lucas Jackson / Reuters
  • Se: VG-lista topp 20

    Nordens største gratiskonsert, direkte fra Rådhusplassen i Oslo. Med artister som blant annet Allan Walker, Stargate, Jess Glynne, SJUR og Isac Elliot, Arif og Unge Ferrari, Julie Bergan, Ruben og Vidar Villa. Programleder Christine Dancke, Vegard Harm og Martin Holmen.