Grammyvinner vender ryggen til Cosby

Artisten Jill Scott har tidligere forsvart den overgrepsanklagede komikeren Bill Cosby. Etter et rettsdokument fra 2005 ble offentliggjort i natt, har Scott skiftet mening.

Jill Scott og Bill Cosby, begge to på scenen mens de smiler

ENDRER MENING: Jill Scott har tidligere framhevet Bill Cosby som et godt forbilde for den afroamerikanske befolkningen, også etter at overgrepsanklagene mot han dukket opp. Nå sier sangeren at hun tok feil.

Foto: Scanpix

I rettsdokumenter fra en sivil sak fra 2005, erkjenner Bill Cosby (77) å ha gitt det sløvende middelet Quaaludes til minst én kvinne. Ifølge det lekkede dokumentet innrømmer komikerstjernen at han ga brukte Quaaludes for å ha sex med den aktuelle kvinnen.

Hendelsen skjedde på 70-tallet, men flere mener at det lekkede dokumentet kaster nytt lys over de mange overgrepsanklagene som har haglet over Cosby det siste året.

Den Grammy-vinnende artisten Jill Scott er en av dem. På Twitter skriver Scott at hun sto opp for en mann hun respekterte.

– Jeg tok feil. Det gjør vondt, konkluderer hun.

Hun tolker Cosbys vitnemål som et bevis på at han har forgrepet seg på kvinner, og skriver videre at hun reagerer med avsky.

Les Twitter-meldingene her:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– En seier

Til sammen har over 40 kvinner beskyldt Cosby for seksuelt misbruk og voldtekter helt siden 1970-tallet. Flere av disse overgrepene skal ha skjedd etter at de ble dopet ned først. Cosby har selv avvist alle anklager.

Etter at rettsdokumentet fra 2005 har kommet til overflaten, har flere kvinner kommentert hendelsen i media.

Patti Masten, en av kvinnene som sier hun har blitt voldtatt av Bill Cosby, kaller dokumentet for en seier.

Patti Masten hevder Cosby dopet henne da de tok en drink sammen en gang på 70-tallet. Masten sier hun tok to slurker av et vinglass hun fikk av Cosby. Det neste hun husker er at hun våknet opp naken og forslått på et rom.

– Det føles som en komplett bekreftelse for oss alle. Dette forteller verden hva som skjedde med meg og mange andre, sier hun til CNN.

Masten sier hun har kontakt med flere kvinner som har opplevd det samme, men som ikke har stått frem.

– Det er mange som ikke har stått frem. Det fins 48 som har stått frem og jeg vil anslå at det er rundt 50 stykker som ikke har stått frem, sier Masten.

Rettsdokumenter Bill Cosby

AVSLØRING: Nyhetsbyrået Ap har fått tilgang til rettsdokumenter fra en sivilsak fra 2005, hvor det kommer fram at Cosby erkjente å ha gitt middelet Quaaludes til minst en kvinne og flere andre personer.

Foto: Matt Rourke / Ap

– Sannheten kommet frem

Joan Tarshis, som sier at Cosby forgrep seg mot henne da hun var 19 år, sier at hun aldri trodde denne dagen ville komme.

– Jeg fortalte det ikke til noen, jeg var redd for å snakke om det på grunn av Cosbys makt. Når vi sa ifra, og andre kvinner fulgte etter, ble vi kalt løgnere, sier hun til CNN.

– Nå har sannheten kommet ut – at han kjøpte dop for å dope ned kvinner han ville ha sex med. Jeg er så lettet over at sannheten er kommet fram.

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame