Grammyvinner vender ryggen til Cosby

Artisten Jill Scott har tidligere forsvart den overgrepsanklagede komikeren Bill Cosby. Etter et rettsdokument fra 2005 ble offentliggjort i natt, har Scott skiftet mening.

Jill Scott og Bill Cosby, begge to på scenen mens de smiler

ENDRER MENING: Jill Scott har tidligere framhevet Bill Cosby som et godt forbilde for den afroamerikanske befolkningen, også etter at overgrepsanklagene mot han dukket opp. Nå sier sangeren at hun tok feil.

Foto: Scanpix

I rettsdokumenter fra en sivil sak fra 2005, erkjenner Bill Cosby (77) å ha gitt det sløvende middelet Quaaludes til minst én kvinne. Ifølge det lekkede dokumentet innrømmer komikerstjernen at han ga brukte Quaaludes for å ha sex med den aktuelle kvinnen.

Hendelsen skjedde på 70-tallet, men flere mener at det lekkede dokumentet kaster nytt lys over de mange overgrepsanklagene som har haglet over Cosby det siste året.

Den Grammy-vinnende artisten Jill Scott er en av dem. På Twitter skriver Scott at hun sto opp for en mann hun respekterte.

– Jeg tok feil. Det gjør vondt, konkluderer hun.

Hun tolker Cosbys vitnemål som et bevis på at han har forgrepet seg på kvinner, og skriver videre at hun reagerer med avsky.

Les Twitter-meldingene her:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– En seier

Til sammen har over 40 kvinner beskyldt Cosby for seksuelt misbruk og voldtekter helt siden 1970-tallet. Flere av disse overgrepene skal ha skjedd etter at de ble dopet ned først. Cosby har selv avvist alle anklager.

Etter at rettsdokumentet fra 2005 har kommet til overflaten, har flere kvinner kommentert hendelsen i media.

Patti Masten, en av kvinnene som sier hun har blitt voldtatt av Bill Cosby, kaller dokumentet for en seier.

Patti Masten hevder Cosby dopet henne da de tok en drink sammen en gang på 70-tallet. Masten sier hun tok to slurker av et vinglass hun fikk av Cosby. Det neste hun husker er at hun våknet opp naken og forslått på et rom.

– Det føles som en komplett bekreftelse for oss alle. Dette forteller verden hva som skjedde med meg og mange andre, sier hun til CNN.

Masten sier hun har kontakt med flere kvinner som har opplevd det samme, men som ikke har stått frem.

– Det er mange som ikke har stått frem. Det fins 48 som har stått frem og jeg vil anslå at det er rundt 50 stykker som ikke har stått frem, sier Masten.

Rettsdokumenter Bill Cosby

AVSLØRING: Nyhetsbyrået Ap har fått tilgang til rettsdokumenter fra en sivilsak fra 2005, hvor det kommer fram at Cosby erkjente å ha gitt middelet Quaaludes til minst en kvinne og flere andre personer.

Foto: Matt Rourke / Ap

– Sannheten kommet frem

Joan Tarshis, som sier at Cosby forgrep seg mot henne da hun var 19 år, sier at hun aldri trodde denne dagen ville komme.

– Jeg fortalte det ikke til noen, jeg var redd for å snakke om det på grunn av Cosbys makt. Når vi sa ifra, og andre kvinner fulgte etter, ble vi kalt løgnere, sier hun til CNN.

– Nå har sannheten kommet ut – at han kjøpte dop for å dope ned kvinner han ville ha sex med. Jeg er så lettet over at sannheten er kommet fram.

Kulturstrøm

 • Mulig ny nasjonalpark i gammel skog

  Like utenfor Oslo ligger Østmarka, som kan bli ny nasjonalpark i Norge. Idéen er gammel, men det var miljø- og klimaminister Ola Elvestuen som ba om vurdering i vår. Nå er fylkesmannens rapport klar. Den sier at Østmarka inneholder så mye biologisk gammel skog på så store områder at det er aktuelt med nasjonalpark. – Vår vurdering er at naturverdiene er store nok til at Østmarka oppfyller kravene, sier fylkesmiljøvernsjef Ellen Lien i en pressemelding. Neste steg i prosessen er konsekvensutredning og høringsrunde med dem som bruker skogen.

  Østmarka
  Foto: Nina Alida Nordbø / NRK
 • Ingen opptur for Idol-vinneren

  18-åringen Øystein Hegvik som vant Idol-finalen lørdag, ligger på 47. plass på Spotifys Norway Top 50-liste. På iTunes ligger to av Hegviks låter på henholdsvis niende og tiende plass, skriver VG. Universal, som belønner Hegvik med platekontrakt etter seieren, sier til avisen at de er svært fornøyd.

  Øystein Herkedal Hegvik
  Foto: Thomas Reisæter / TV2 / Scanpix
 • Får hederspris på Golden Globe

  Skuespillerveteran Jeff Bridges får hedersprisen Cecil B. DeMille Award, som deles ut på Golden Globe-prisutdelingen 6. januar i Hollywood. Prisen gis årlig til en person for stor innsats i underholdningsindustrien. Juryen trekker frem at 69 år gamle Bridges har bemerket seg med en filmkarriere i ulike sjangre og har fanget et internasjonalt publikum i mer enn seks tiår. Blant tidligere vinnere er Oprah Winfrey, Meryl Streep, Denzel Washington, George Clooney og Jodie Foster. (NTB)

  Jeff Bridges
  Foto: Dan Steinberg / NTB Tema

Flere kulturnyheter