Grammyvinner vender ryggen til Cosby

Artisten Jill Scott har tidligere forsvart den overgrepsanklagede komikeren Bill Cosby. Etter et rettsdokument fra 2005 ble offentliggjort i natt, har Scott skiftet mening.

Jill Scott og Bill Cosby, begge to på scenen mens de smiler

ENDRER MENING: Jill Scott har tidligere framhevet Bill Cosby som et godt forbilde for den afroamerikanske befolkningen, også etter at overgrepsanklagene mot han dukket opp. Nå sier sangeren at hun tok feil.

Foto: Scanpix

I rettsdokumenter fra en sivil sak fra 2005, erkjenner Bill Cosby (77) å ha gitt det sløvende middelet Quaaludes til minst én kvinne. Ifølge det lekkede dokumentet innrømmer komikerstjernen at han ga brukte Quaaludes for å ha sex med den aktuelle kvinnen.

Hendelsen skjedde på 70-tallet, men flere mener at det lekkede dokumentet kaster nytt lys over de mange overgrepsanklagene som har haglet over Cosby det siste året.

Den Grammy-vinnende artisten Jill Scott er en av dem. På Twitter skriver Scott at hun sto opp for en mann hun respekterte.

– Jeg tok feil. Det gjør vondt, konkluderer hun.

Hun tolker Cosbys vitnemål som et bevis på at han har forgrepet seg på kvinner, og skriver videre at hun reagerer med avsky.

Les Twitter-meldingene her:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– En seier

Til sammen har over 40 kvinner beskyldt Cosby for seksuelt misbruk og voldtekter helt siden 1970-tallet. Flere av disse overgrepene skal ha skjedd etter at de ble dopet ned først. Cosby har selv avvist alle anklager.

Etter at rettsdokumentet fra 2005 har kommet til overflaten, har flere kvinner kommentert hendelsen i media.

Patti Masten, en av kvinnene som sier hun har blitt voldtatt av Bill Cosby, kaller dokumentet for en seier.

Patti Masten hevder Cosby dopet henne da de tok en drink sammen en gang på 70-tallet. Masten sier hun tok to slurker av et vinglass hun fikk av Cosby. Det neste hun husker er at hun våknet opp naken og forslått på et rom.

– Det føles som en komplett bekreftelse for oss alle. Dette forteller verden hva som skjedde med meg og mange andre, sier hun til CNN.

Masten sier hun har kontakt med flere kvinner som har opplevd det samme, men som ikke har stått frem.

– Det er mange som ikke har stått frem. Det fins 48 som har stått frem og jeg vil anslå at det er rundt 50 stykker som ikke har stått frem, sier Masten.

Rettsdokumenter Bill Cosby

AVSLØRING: Nyhetsbyrået Ap har fått tilgang til rettsdokumenter fra en sivilsak fra 2005, hvor det kommer fram at Cosby erkjente å ha gitt middelet Quaaludes til minst en kvinne og flere andre personer.

Foto: Matt Rourke / Ap

– Sannheten kommet frem

Joan Tarshis, som sier at Cosby forgrep seg mot henne da hun var 19 år, sier at hun aldri trodde denne dagen ville komme.

– Jeg fortalte det ikke til noen, jeg var redd for å snakke om det på grunn av Cosbys makt. Når vi sa ifra, og andre kvinner fulgte etter, ble vi kalt løgnere, sier hun til CNN.

– Nå har sannheten kommet ut – at han kjøpte dop for å dope ned kvinner han ville ha sex med. Jeg er så lettet over at sannheten er kommet fram.

Kulturstrøm

 • Dømt til psykiatrisk behandling

  Den danske dikteren Yahya Hassan er dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid etter å ha blitt dømt for 42 lovbrudd, skriver DR.dk. Han ble sett fri i desember i fjor etter å ha sonet en dom på over ett år for å ha skutt en 17-åring i foten. Hassans forsvarer er ikke uenig i en behandlingsdom, men han
  mente den burde være tidsbegrenset til fem år, skriver NTB.
  Yahya Hassan ga i 2013 ut diktsamlingen «Yahya Hassan», som
  solgte i 120.000 eksemplarer. Det er den mest solgte
  diktsamlingen fra en debutant i Danmark noensinne. Se også i NRK: Bokprogrammet intervjuet Hassan i starten av karrieren i 2014

  DENMARK-PALESTINIAN-IMMIGRANTS-LITERATURE-HASSAN
  Foto: THOMAS LEKFELDT / Afp
 • Bokanmeldelse: Hariton Pushwagner

  Petter Mejlænders biografi om kunstneren Pushwagner, eller Terje Brofos, er en grundig og åpenhjertig skildring av et strevende menneske, mener NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke. Se også i NRK TV: dokumentaren Pushwagner

 • Marthe Wangs låt i TV-aksjonen

  For andre gang låner Marthe Wang ut låten «Til deg» til Kirkens Bymisjon i forbindelse med årets TV-aksjonNRK. Låten var hennes første singel og ble utgitt før jul i 2016, og allerede da lånte Kirkens Bymisjon den til sin «Gled en som gruer seg til jul»-kampanje. – Det har vært stort for meg å se TV-aksjonsvideoene og de sterke historiene knyttet sammen med låten min, sier Marthe Wang til NTB. Låten ble med på debutalbumet «Ut og se noe annet» i fjor, og ble nominert til Spellemannprisens visekategori tidligere i år.

  Artist Marthe Wang
  Foto: Anne Valeur

Flere kulturnyheter