Grammy blir kjønnsnøytral

Flere kjønnsspesifikke kategorier fjernes fra verdens største musikkpris.

Miranda Lambert

Miranda Lambert vant i februar i år Grammy for beste kvinnelige vokalopptreden i country-sjangeren. Fra og med neste år blir denne kategorien kjønnsnøytral.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Det er i kategoriene beste vokalopptreden i sjangrene pop, R&B og country at det amerikanske Grammy-akademiet ikke lenger vil skille mellom kjønnene.

Neil Portnow

Neil Portnow er sjef for Recording Academy, som deler ut de prestisjetunge Grammy-prisene i USA.

Foto: Jae C. Hong / Ap
Tia Carrere med Grammy

Skuespiller og artist Tia Carrere vant tidligere i år Grammy i kategorien «best Hawaiian music album». I framtiden vil hun få tøffere konkurranse om statuetten.

Foto: Jae C. Hong / Ap
IFPI-sjef Marte Thorsby.

Marte Thorsby sier det ennå ikke er bestemt om det blir noen endringer i forbindelse med Spellemannsprisen her i Norge til neste år.

Foto: Advokatfirmaet Grette

– En dyktig vokalist er en dyktig vokalist. En god vokalprestasjon defineres utfra framførelse og følelsen lagt i den, ikke av kjønnet til vokalisten, sier Grammy-sjef Neil Portnow, ifølge nyhetsbyrået AP.

Dermed gjør amerikanerne det den norske artisten Susanne Sundfør lenge har etterlyst her hjemme.

Fjerner over 30 kategorier

Denne endringen er et ledd i den største omleggingen i Grammy-prisens 53 år gamle historie, der antall kategorier reduseres fra 109 til 78.

Formålet er å unngå inflasjon i Grammy-priser.

– Færre kategorier vil heve nivået for hva som kreves for å vinne en Grammy, samtidig som prisen vil fortsatt være høyt aktet innad i artistmiljøet, sier Portnow.

– Høy terskel

Artistene som ville kjempet om de smaleste prisene vil nå måtte konkurrere mot artistkolleger i bredere definerte kategorier.

For eksempel blir artister fra Hawaii nå plassert i kategorien «best regional roots music» – istedet for å slåss om en separat pris for beste album fra øystaten.

– Vi snakker om den mest prestisjetunge musikkprisen av dem alle, og terskelen for å motta en Grammy skal være høy, sier Neil Portnow.

– For tidlig å si

Styreleder i Spellemann AS, Marte Thorsby, sier til NRK.no at endringene som amerikanerne gjør er spennende, men at hun ikke ennå vet om de vil gjøre noe tilsvarende.

– Det er interessante tanker, og vi har jo hatt liknende diskusjoner her hjemme og, men det er for tidlig å si noe om hvorvidt vi vil slå sammen eller fjerne kategorier til neste års Spellemannspris, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm