Hopp til innhold

– Kunstnerne vil gjerne spikke og tegne igjen

Grafikk, eller trykt kunst, selger som aldri før. Det er både kunststudenter, kunstnere og selgere enige om. – Det er fint å bruke hendene, og den digitale kunsten har mistet nyhetens interesse, tror lærere, studenter og kunstnere.

Lucia Cristeena Aragón

Norge harde beste verkstedene, mener Lucia Cristerna Aragón fra Mexico. Hun tar en mastergrad i grafikk og tegning på Kunsthøgskolen i Oslo.

Det er åpen dag på Kunsthøgskolen i Oslo, og på verkstedene for grafikk og tegning er det yrende liv.

– Alle har liksom vokst opp med en Mac på magen, nå vil de gjerne spikke litt og tegne litt, sier Bror Mikkelborg, verksmester og høgskolelektor på avdeling for grafikk og tegning på Kunsthøgskolen i Oslo.

Han tror at de digitale teknikkene har tapt nyhetens interesse.

Bror Mikkelborg

BROR MIKKELBORG er verksmester og høgskolelektor på linjen for grafikk og tegning. Victor Johanströmmer er student.

Foto: Tone Staude / NRK

– Vi har spennende studenter, sier Jan Skomakerstuen, mester på verkstedet for silketrykk. Blant dem er meksikanske Lucia Cristerna Aragón og svenske Victor Johanströmmer.

– Det som er så herlig er man kan lage ny kunst med gamle tradisjoner, sier svenske Viktor Johanströmmer, han blander foto med andre teknikker.

Aragón, som var i Norge første gang som utviklingsstudent, søkte seg til Kunsthøgskolen i Oslo fordi hun mente at dette lærestedet har verdens beste verksteder.

Grafikk til folket

Det er dyrt å kjøpe kunst, men grafikken har alltid vært innen økonomisk rekkevidde for folk flest. På en utstilling i Tromsø slo tre kunstnere seg sammen om å stille ut grafikk. Kurt Edvin Blix Hansen er maler og grafiker, og han har notert seg at interessen for grafikk er på opptur.

Kurt Edvin Blix Hansen

MALER OG GRAFIKER: Kurt Edvin Blix Hansen

Foto: Privat

– Mange kunststudenter har vært innom for å forhøre seg litt nærmere om teknikkene og håndverket, sier han.

Kollega Are Andreassen viser fram en minipresse som kunstnerne har med seg til utstillingslokalet. Her kan publikum få prøve selv. Det er en dialog mellom kunstnerne og publikum.

– Det er fryktelig artig. Det er en måte å samle historier på, og trykke dem, sier han.

Takket være Munch

Gerd Woll og Hans Richard Elgheim studerer et falsk "Angst"-bilde

Hans Richard Elgheim og Munch-ekspert Gerd Woll ser på et av Edvard Munchs grafiske trykk.

Foto: NRK

–Grafikken har alltid hatt høy status her i Norge, takket være kunsten til Edvard Munch. Munchmuseet har alltid stilt ut grafikken hans på lik linje med maleriene, sier Mikkelborg.

Og hos Grev Wedel Auksjoner i Oslo er den årlige Munch-auksjonen godt i gang. Den er en førjulstradisjon.

– Vi har Munch-grafikk i alle prisklasser for å fjerne myten om at all Munchs grafikk er helt uoppnåelig i pris. Så trykk fra 10-20.000 kroner og oppover, har vi med på auksjonen. Det dyreste danne gangen ble «Brosjen», som gikk for 2, 4 millioner kroner, sier auksjonarius Hans Richard Elgheim

Prisrekord for trykk

– Salget av Munchs grafikk har hatt et kraftig oppsving de siste årene. Det samme gjelder tresnittene av den nordnorske kunstneren John Savio.

Og Per Kleivas ikoniske «Amerikanske sommerfugler. Blad fra imperialismens dagbok» satte nylig prisrekord for salg av grafiske trykk. Det ble nettopp solgt for 130 000 kroner.

"Imperialismens dagbok"

Det grafiske «Blad fra imperialismens dagbok» av Per Kleiva

Kulturstrøm

 • Roger Waters avlyser konserter i Polen

  Artisten Roger Waters har avlyst to konserter i Polen etter kritikk over hans holdninger til Russlands krig mot Ukraina, meldte polske medier lørdag.

  Waters skulle etter planen ha to konserter ved Tauron Arena i Krakow i april neste når.

  Byrådet i Krakow skulle i kommende uke stemme over om de ønsket Water til byen eller ei.

  Tidligere denne måneden skrev Waters et åpent brev til førstedamen i Ukraina, Olena Zelenska. Der han mener «ekstreme nasjonalister» i Ukraina har ført landet ut i krig. I tillegg har han kritisert vesten for å støtte Ukraina med våpen. Waters har også kritisert Nato som for å ha provosert Russland, skriver nyhetsbyrået AP.

  Roger Waters skal ha to konserter i Norge i april neste år.

  Roger Waters i Chicago 26. juli 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP
 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.