NRK Meny
Normal

– Kunstnerne vil gjerne spikke og tegne igjen

Grafikk, eller trykt kunst, selger som aldri før. Det er både kunststudenter, kunstnere og selgere enige om. – Det er fint å bruke hendene, og den digitale kunsten har mistet nyhetens interesse, tror lærere, studenter og kunstnere.

Lucia Cristeena Aragón

Norge harde beste verkstedene, mener Lucia Cristerna Aragón fra Mexico. Hun tar en mastergrad i grafikk og tegning på Kunsthøgskolen i Oslo.

Det er åpen dag på Kunsthøgskolen i Oslo, og på verkstedene for grafikk og tegning er det yrende liv.

– Alle har liksom vokst opp med en Mac på magen, nå vil de gjerne spikke litt og tegne litt, sier Bror Mikkelborg, verksmester og høgskolelektor på avdeling for grafikk og tegning på Kunsthøgskolen i Oslo.

Han tror at de digitale teknikkene har tapt nyhetens interesse.

Bror Mikkelborg

BROR MIKKELBORG er verksmester og høgskolelektor på linjen for grafikk og tegning. Victor Johanströmmer er student.

Foto: Tone Staude / NRK

– Vi har spennende studenter, sier Jan Skomakerstuen, mester på verkstedet for silketrykk. Blant dem er meksikanske Lucia Cristerna Aragón og svenske Victor Johanströmmer.

– Det som er så herlig er man kan lage ny kunst med gamle tradisjoner, sier svenske Viktor Johanströmmer, han blander foto med andre teknikker.

Aragón, som var i Norge første gang som utviklingsstudent, søkte seg til Kunsthøgskolen i Oslo fordi hun mente at dette lærestedet har verdens beste verksteder.

Grafikk til folket

Det er dyrt å kjøpe kunst, men grafikken har alltid vært innen økonomisk rekkevidde for folk flest. På en utstilling i Tromsø slo tre kunstnere seg sammen om å stille ut grafikk. Kurt Edvin Blix Hansen er maler og grafiker, og han har notert seg at interessen for grafikk er på opptur.

Kurt Edvin Blix Hansen

MALER OG GRAFIKER: Kurt Edvin Blix Hansen

Foto: Privat

– Mange kunststudenter har vært innom for å forhøre seg litt nærmere om teknikkene og håndverket, sier han.

Kollega Are Andreassen viser fram en minipresse som kunstnerne har med seg til utstillingslokalet. Her kan publikum få prøve selv. Det er en dialog mellom kunstnerne og publikum.

– Det er fryktelig artig. Det er en måte å samle historier på, og trykke dem, sier han.

Takket være Munch

Gerd Woll og Hans Richard Elgheim studerer et falsk "Angst"-bilde

Hans Richard Elgheim og Munch-ekspert Gerd Woll ser på et av Edvard Munchs grafiske trykk.

Foto: NRK

–Grafikken har alltid hatt høy status her i Norge, takket være kunsten til Edvard Munch. Munchmuseet har alltid stilt ut grafikken hans på lik linje med maleriene, sier Mikkelborg.

Og hos Grev Wedel Auksjoner i Oslo er den årlige Munch-auksjonen godt i gang. Den er en førjulstradisjon.

– Vi har Munch-grafikk i alle prisklasser for å fjerne myten om at all Munchs grafikk er helt uoppnåelig i pris. Så trykk fra 10-20.000 kroner og oppover, har vi med på auksjonen. Det dyreste danne gangen ble «Brosjen», som gikk for 2, 4 millioner kroner, sier auksjonarius Hans Richard Elgheim

Prisrekord for trykk

– Salget av Munchs grafikk har hatt et kraftig oppsving de siste årene. Det samme gjelder tresnittene av den nordnorske kunstneren John Savio.

Og Per Kleivas ikoniske «Amerikanske sommerfugler. Blad fra imperialismens dagbok» satte nylig prisrekord for salg av grafiske trykk. Det ble nettopp solgt for 130 000 kroner.

"Imperialismens dagbok"

Det grafiske «Blad fra imperialismens dagbok» av Per Kleiva

Kulturstrøm

 • På NRK i haust

  Norsk oljehistorie, tenåringsdrama frå Groruddalen, tysk dramaserie frå 1929 og realityserie om familien Ingebrigtsen er bland dei spanande tinga du kan sjå på NRK TV i haust.

  Collage med Stian "Staysman" Torbjørnsen, Le Bureau-logo og Vilde Bratland Erikstad
  Foto: Julia Naglestad, XLahache og Jonas Ruud / NRK/Canal plus
 • Rom for store forbedringer

  Actionkomedien «The Spy Who Dumped Me» handler om to venninner fra Los Angeles som kastes ut i agent-action i Europa når det viser seg at den enes ekskjæreste er spion. Likegyldig historie med skuffende svakt klimaks, mener Filmpolitiet.

  The Spy Who Dumped Me
  Foto: Nordisk Film Distribusjon
 • Går fra P3 til Nyheter

  Redaksjonssjef for TV og utvikling i P3, Håkon Moslet forlater kanalen til fordel for Nyhetsdivisjonen i NRK. – Det har vært utrolig gøy og givende, men nå er oppdraget fullført for min del, sier han.