NRK Meny
Normal

«En 104 minutter lang Chanel-reklame»

Den mye omtalte filmen «Grace of Monaco» mottar nær unison slakt av kritikerne.

Grace of Monaco

FÅR KJØRT SEG AV KRITIKERNE: Nicole Kidman som Grace Kelly i filmen «Grace of Monaco».

Foto: Filmweb

I går ga NRKs anmelder Birger Vestmo filmen terningkast to og kalte den «stor, pen og tom».

Internasjonale filmkrikere er ikke nådigere, og de fleste slakter Olivier Dahans film om Grace Kelly.

– Filmen er en katastrofe. Den er en utrolig kjedelig 104 minutter lang reklamefilm for Chanel, skriver The Guardians anmelder Peter Bradshaw, og gir filmen én av fem stjerner.

På Rotten Tomatoes, et nettsted som samler filmanmeldelser, står filmen hittil bare med et snitt på seks prosent av hundre.

– En gjennomsnittlig grøt

Filmen hadde verdenspremiere under åpningen av filmfestivalen i Cannes i går. Salen reagerte med buing og piping etter den første pressevisningen.

Hollywood Reporters Stephen Dalton vektlegger i sin anmeldelse at filmen rett og slett er kjedelig.

– Til og med «Shrek»-filmene beskriver eventyrlige liv med mer dybde og humor enn denne trøtte oppvisningen av livløse kjendis-voksdukker, skriver han.

Regissør Dahan har tidligere laget filmen «La Vie en Rose» om Edith Piafs liv. Den mottok god kritikk, blant annet ga Filmpolitiet den terningkast fem.

– Men der Piaf-filmen var full av følelser, stil og liv, er «Grace of Monaco» en nådeløst gjennomsnittlig grøt, skriver Hollywood Reporter.

Se Filmbonanzas Vegard Larsens rapport fra pressekonferansen til Nicole Kidman i Cannes:

– Ufrivillig morsom

Empires anmelder Damon Wise skriver at filmen er så dårlig at den blir ufrivillig morsom.

– Den er tilgjengelig, lekker, stilig, har Nicole Kidman i hovedrollen, og er ofte til å le seg ihjel av. Problemet er at den ikke skal være en komedie, skriver han.

Flere kritikere påpeker at Kidman har dårlige arbeidsvilkår i form av et syltynt manus.

– Nicole Kidman har det nødvendige kjølige utseendet som må til for å spille Grace Kelly. Men alle håp om en Oscar – denne filmen er tross alt på papiret en Oscar-magnet – fordamper 20 minutter ut i filmen, mener Jamie Graham i Total Film.

– Filmen er lekkert produsert, men like inaktiv og ubevegelig som Kidmans kinnbein, skriver Varietys anmelder Scott Foundas.

Fire av fem i én avis

Den britiske avisen The Independent er i motsetning til resten av kritikerkorpset positiv, og gir filmen fire av fem stjerner.

– Selv om filmen forenkler historien, er den en subtil og stilisert nærstudie av Grace Kelly, skriver anmelder Geoffrey MacNab, og roser regissørens bruk av Kidmans ansikt.

– Dahan forstår kraften som bor i et nærbilde. Kameraet filmer Kidmans ansiktsuttrykk så ofte som mulig, og ansiktstrekkene hennes er ofte mer uttrykksfulle enn de tidvis banale ordene hun og de andre rollefigurene ytrer, skriver han.

«Grace of Monaco» har norsk premiere 23. mai.

LES OGSÅ:

Se traileren til «Grace of Monaco»: