Hopp til innhold

Grå korona-hverdag ble årets beste pressebilde

Korona har preget nyhetsbildet det siste året, noe som også vises i kåringen av de aller beste bildene som ble tatt i 2020. Se alle vinnere og nominerte her.

Årets bilde 2020

Bla deg gjennom vinnere og nominerte her.

Foto: Knut Egil Wang / Moment
At korona har preget nyhetsbildet det siste året vises godt i Pressefotografenes klubb sin kåring av de aller beste bildene som ble tatt i 2020. Se alle vinnere og nominerte her.

Pressefotografenes klubb kårer hvert år de beste bildene og nyhetsvideoene her til lands, og 2020 er intet unntak.

Fredag kveld ble pressens fotografer hedret etter et år hvor deres bevegelsesfrihet og muligheter til å ta bilder har vært begrenset.

– Det har vært et år med få naturlige møter. Fotojournalistikken næres av disse møtene, og den pålagte distansen er synlig i årets bidrag. På en annen side har det har gjort mange av bidragene mer personlige, det er mange fotografer som har tatt tak i sine egne opplevelser og det nærmeste rundt seg selv, sier prisjuryen.

Samtidig mener de at det – til tross for utfordringene – har vært et høyt nivå på fotojournalistikk i Norge det siste året.

– Det er mange fotografer som fortjener pris som ikke har fått det i år, heter det i deres oppsummering.

I bildegalleriet over kan du bla deg igjennom vinnerne og finalekandidatene i de ulike kategoriene.

I tillegg til vinnerbildene over deles det ut priser for beste nyhetsvideoer.

NRKs Kjersti Strømmen og Fang Yongbin vant i kategorien Årets nyhetsvideo. Om reportasjen «Kinas fattigdomsbekjempelse bak fasaden» sier juryen: «En våken og dristig fotograf avdekker den uretten som blir forsøkt fremstilt som idyll av kinesiske myndigheter».

Se reportasjen her:

Kinas fattigdomsbekjempelse bak fasaden

Se årets nyhetsvideo, som ble sendt på Dagsrevyen 13. desember 2020.

I tillegg ble disse vinnerne kåret i videokategoriene:

  • Videoreportasje / dokumentar, kort: Egil Håskjold Larsen, Yellow Log/Aftenposten «Hvor man vender tilbake».
  • Videoreportasje / dokumentar, lang: Anders Hammer, Charlotte Cook, Mark Lukenbill, Bill Ross IV, Cathy Chu og Raymond Lau, Aftenposten/Field of Vision: «Do not split».
  • Årets videojournalist: Anders Hammer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.