Grå korona-hverdag ble årets beste pressebilde

Korona har preget nyhetsbildet det siste året, noe som også vises i kåringen av de aller beste bildene som ble tatt i 2020. Se alle vinnere og nominerte her.

Årets bilde 2020

Bla deg gjennom vinnere og nominerte her.

Foto: Knut Egil Wang / Moment
At korona har preget nyhetsbildet det siste året vises godt i Pressefotografenes klubb sin kåring av de aller beste bildene som ble tatt i 2020. Se alle vinnere og nominerte her.

Pressefotografenes klubb kårer hvert år de beste bildene og nyhetsvideoene her til lands, og 2020 er intet unntak.

Fredag kveld ble pressens fotografer hedret etter et år hvor deres bevegelsesfrihet og muligheter til å ta bilder har vært begrenset.

– Det har vært et år med få naturlige møter. Fotojournalistikken næres av disse møtene, og den pålagte distansen er synlig i årets bidrag. På en annen side har det har gjort mange av bidragene mer personlige, det er mange fotografer som har tatt tak i sine egne opplevelser og det nærmeste rundt seg selv, sier prisjuryen.

Samtidig mener de at det – til tross for utfordringene – har vært et høyt nivå på fotojournalistikk i Norge det siste året.

– Det er mange fotografer som fortjener pris som ikke har fått det i år, heter det i deres oppsummering.

I bildegalleriet over kan du bla deg igjennom vinnerne og finalekandidatene i de ulike kategoriene.

I tillegg til vinnerbildene over deles det ut priser for beste nyhetsvideoer.

NRKs Kjersti Strømmen og Fang Yongbin vant i kategorien Årets nyhetsvideo. Om reportasjen «Kinas fattigdomsbekjempelse bak fasaden» sier juryen: «En våken og dristig fotograf avdekker den uretten som blir forsøkt fremstilt som idyll av kinesiske myndigheter».

Se reportasjen her:

Kinas fattigdomsbekjempelse bak fasaden

Se årets nyhetsvideo, som ble sendt på Dagsrevyen 13. desember 2020.

I tillegg ble disse vinnerne kåret i videokategoriene:

 • Videoreportasje / dokumentar, kort: Egil Håskjold Larsen, Yellow Log/Aftenposten «Hvor man vender tilbake».
 • Videoreportasje / dokumentar, lang: Anders Hammer, Charlotte Cook, Mark Lukenbill, Bill Ross IV, Cathy Chu og Raymond Lau, Aftenposten/Field of Vision: «Do not split».
 • Årets videojournalist: Anders Hammer.

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.