NRK Meny
Normal

Gøy med påskeegg

På Folkemuseet på Bygdøy henger det nå over 2600 egg som barn har malt sin drømmepåske på.

Påske på Folkemuseet
Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

På Folkemuseet på Bygdøy er det i disse dager fullt av eggemalende barn.

Mal drømmepåske

- De malte eggene danner utstillingen "Min drømmepåske", sier informasjonsleder ved Norsk Folkemuseum, Paal Mork.

- Vi har til nå fått inn over 2600 egg, i alle farger og varianter fra hele landet, men vi regner med at dette tallet vil stige betraktelig utover i påsken.

Skaperkraft

Egget er symbol på skaperkraften, og det har vært tradisjon siden 1800-tallet å spise egg på første påskedag. Disse eggene hadde stor symbolverdi, og etterhvert ble det vanlig å gi hverandre dekorerte egg som gaver.

Det var vanlig å farge eggene. Man fikk gule egg ved å koke dem sammen med høy, og rødbeter eller løkskall for å få en rødlig farge.

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters