Gøy med påskeegg

På Folkemuseet på Bygdøy henger det nå over 2600 egg som barn har malt sin drømmepåske på.

Påske på Folkemuseet
Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

På Folkemuseet på Bygdøy er det i disse dager fullt av eggemalende barn.

Mal drømmepåske

- De malte eggene danner utstillingen "Min drømmepåske", sier informasjonsleder ved Norsk Folkemuseum, Paal Mork.

- Vi har til nå fått inn over 2600 egg, i alle farger og varianter fra hele landet, men vi regner med at dette tallet vil stige betraktelig utover i påsken.

Skaperkraft

Egget er symbol på skaperkraften, og det har vært tradisjon siden 1800-tallet å spise egg på første påskedag. Disse eggene hadde stor symbolverdi, og etterhvert ble det vanlig å gi hverandre dekorerte egg som gaver.

Det var vanlig å farge eggene. Man fikk gule egg ved å koke dem sammen med høy, og rødbeter eller løkskall for å få en rødlig farge.

Kulturstrøm

 • Bergensere vil ha byseglet hjem

  Det eldste avtrykket av Bergens bysegl befinner seg i en samling i København. Nå vil bergenserne ha seglet hjem. Byseglet er forløperen til dagens byvåpen, skriver Bergens Tidende. Selve seglet er tapt, men avtrykket fra 1299 finnes.

  Byseglet i Bergen
 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games