NRK Meny
Normal

Gordon Brown anklager avisfolk for løgn

Tidligere sjefer i Storbritannias største dagsavis The Sun lyver om sine arbeidsmetoder, sier eksstatsminister Gordon Brown. Han føler seg krenket av stoff om sønnens helse.

Gordon og Sarah Brown

Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown ankommer her Leveson-høruingene sammen med sin kone Sarah. I dag må han forklare seg om sitt forhold til News International, mens han satt som statsminister i Storbritannia.

Foto: CARL COURT / Afp

Britain Phone Hacking

Gordon Brown med kona Sarah og sønnen James Fraser. The Sun fikk tak i medisinske opplysninger om sønnen og avlyttet familien.

Foto: David Cheskin / Ap
Rebekah Brooks

Rebekah Brooks

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

– Vi må se nærmere på metoder for å forbedre og oppmuntre god oppførsel i pressen. Pressens egen regulering har aldri fungert, sier tidligere statsminister Gordon Brown i retten.

I retten i dag benektet han tidligere vitnemål fra både Rupert Murdoch og Rebekah Brooks.

Benekter Brooks vitneutsagn

Tidligere redaktør i News of the World Rebekah Brooks har sagt i retten at Browns kone Sarah ga tillatelse til å trykke en artikkel om parets sønn diagnose på forsiden av The Sun.

Dette benektet Gordon Brown på det sterkeste i retten i dag.

– Verken jeg eller min kone har gitt tilatelse til The Sun å trykke artikler om helsetilstanden til vår sønn. Jeg tror ingen foreldre i landet som ville ha gitt tillatelse for å publisere en slik artikkel, sa han.

Brown blir også spurt hvorfor Sarah Brown fortsatte å omgås Rebekah Brooks etter det som skjedde, og hvorfor hun sendte henne en rekke personlige brev mellom 2006 og 2011 i tillegg til å være vertinne for henne på Chequers, den britiske statsministerens landssted.

– Sarah er en overbærende person som ser det beste i alle, sier han.

Da Rebekah Brooks vitnet i mai sa hun at hun var venninne med Browns kone, som hun omtalte som «en fantastisk dame».

Benekter å ha erklært krig mot Murdoch

Brown svarer også på sitt forhold til Rupert Murdoch under den tiden han satt i regjeringen for Labour.

Murdoch forklarte seg i april om en telefonoppringning fra Brown, der han mente Brown var «ute av balanse» og erklært krig mot Murdochs medieimperium fordi the Sun hadde snudd sin støtte fra Labour til de konservative i 2009.

– Jeg har aldri spurt The Sun om støtte, jeg har aldri klaget til dem da de trakk sin støtte og jeg har aldri ringt Murdoch personlig, sier Brown i retten.

Dette benekter Brown. Han mener Labour ikke fikk noe støtte fra The Sun under hele den tiden han satt som statsminister. Han sier The Sun prøvde å ødelegge allerede hans første partikonferanse med å kjøre en stor kampanje der de angrep et «broken Britain» ledet av ham.

– De kommersielle interesser fra News International var klare lenge før 2009, sier han.

Skarp Murdoch-kritiker

Gordon Brown har vært en skarp kritiker mot mediebaron Rupert Murdoch. Både Brown og kansler George Osborne, skal i dag anlegge vitnemål i Leveson-høringen.

Deres tilstedeværelse er starten på en god uke for høringen, siden også David Cameron etter hvert skal i vitneboksen, ifølge BBC.

I mellomtiden må Gordon Brown svare for sitt forhold til News International, mens han satt som statsminister. Høringen er gjenopptatt etter en ukes pause, og fokuserer igjen på forholdet mellom pressen og diverse politikere.

Kulturstrøm

 • BBC tapte men anker ikke

  BBC filmet og navnga Cliff Richard da hjemmet hans ble stormet av politiet i 2014 etter mistake om seksuelle overgrep. Artisten ble aldri arrestert eller tiltalt, og saksøkte selskapet for brudd på privatlivets fred. Richard vant i retten, og det var ventet at BBC ville anke. Men i stedet vil kringkastingsselskapet be Parlamentet vurdere prinsippene for pressefrihet i landet, melder BBC selv.

  Cliff Richard
  Foto: Scanpix, STR
 • Ny redaktør i Klassekampen

  Mari Skurdal er ny ansvarlig redaktør i Klassekampen. Hun overtar etter Bjørgulv Braanen. Hun sier det nå vil bli satset mer på analyserende kommentarer og utenriksstoff. Skurdal har vært vaktsjef, nyhetsleder, redaksjonssjef og featureredaktør i avisa. Hun overtar som redaktør i løpet av noen uker. – Da Bjørgulv bestemte seg for å gå av, føltes det vel egentlig som om det var min tur til å ta over. Jeg har vært med på å lede denne avisa i ti år, og Klassekampen er på sett og vis blitt min store oppgave i livet, sier hun i avisas sak om lederskiftet.

  Mari Skurdal
  Foto: Siv Dolmen / Klassekampen
 • Ikonisk musikkfilm relanseres

  En omarbeidet versjon av John Lennon og Yoko Onos legendariske musikkfilm «Imagine» fra 1972 slippes på amerikanske kinoer i september. Den nye versjonen inneholder klipp og bilder som ikke var med i originalen. Også soundtracket fra filmen, albumet «Imagine» fra 1971, kommer i ny remikset versjon, melder NME

  John Lennon/Yoko Ono
  Foto: AP