Google tester musikksøk i India

Nå kan du lytte til enorme mengder indisk musikk, helt gratis.

I India er det over 670 millioner mobiltelefoner.

Google tester ut om inderne vil bruke deres tjeneste til å høre musikk online, blant annet på mobiltelefoner.

Foto: DESHAKALYAN CHOWDHURY / Afp

«Musikk» og «sangtekster» er blant de ti mest brukte søkeordene på Google gjennom tidene. Søkegiganten jobber derfor stadig for å utvikle nye tjenster innen dette området, men eksperimenterer på enkeltmarkeder før de lanserer et globalt tilbud.

Tester India

Google tester ut ny musikksøk-tjeneste i India

Google tester ut ny musikksøk-tjeneste i India.

Foto: Google.co.in/music

Eksklusivt for USA har de allerede lansert tjenesten OneBox, som er et samarbeid mellom Google og nettsidene iLike, som er eid av Myspace, og Lala.com.

Nå tester Google også ut hvordan det indiske markedet reagerer på å få musikk tilgjengelig gjennom sine søk, skriver Wall Street Journal.

Den nye tjenesten gir brukere som søker på den indiske delen av Google tilgang til store mengder indisk musikk man kan lytte til gratis. Den kommersielle baksiden av medaljen er imidlertid at musikken fra Googles samarbeidspartnere alltid vil komme øverst i søkene.

Strategisk partnerskap

Søkemotoren har inngått et strategisk partnerskap med tre digitale leverandører av indisk musikk som sitter på rettigheter til tusener av indiske melodier. Musikalsk varierer innholdet i søkeutvalget fra klassisk indisk musikk til moderne Bollywood-hits.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik sier analysen fra byrået PricewaterhouseCoopers at det indiske musikkmarkedet vil utvikle seg

Slik sier analysen fra byrået PricewaterhouseCoopers at det indiske musikkmarkedet vil utvikle seg.

Foto: PricewaterhouseCoopers

Dagens indiske musikkmarked var ifølge beregninger fra analysebyrået PricewaterhouseCoopers på drøyt 165 millioner dollar, eller drøyt 960 millioner kroner. Av dette var litt over halvparten på fysiske medier, som cd-plater og kassetter.

Voksende marked

Lytte til musikk, på mobiltelefon

I India er det over 670 millioner mobiltelefoner. 30 prosent av det indiske musikkmarkedet er nedlasting av musikk og ringetoner til disse.

Foto: Colorbox

Dette markedet forventes i 2011 å ha vokst til nesten 340 millioner dollar, eller neste 2 milliarder norske kroner. Da regner analysebyrået med at bare en femtedel av markedet vil bestå av musikk på fysiske medier, mens resten er på nettet.

Til tross for ulovlig nedlasting og piratvirksomhet regner man med at markedet vil gro ytterligere til 2014. Da tror man den lovlige omsetningen vil være på hele 590 millioner dollar, eller nesten 3,5 milliarder kroner.

Les mer om nedlasting, fildeling og streaming!

I tillegg kan det noteres at hele 30 prosent det indiske musikkmarkedet er nedlasting av musikk og ringetoner til de 670 millioner mobiltelefonene i landet som har 1,2 milliarder innbyggere.

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs