NRK Meny
Normal

Gomorra (5)

Glem Gudfaren og Sopranos - vil du ha en realistisk mafiafilm, er det bare Gomorra som gjelder.

Fra filmen Gomorra av Matteo Garrone.
Foto: AS Fidalgo

5 stjerner

Glem Gudfaren og Sopranos og alle andre amerikanske filmberetninger om italiensk mafia, med sine fascinerende personligheter, Armani-dresser, overdådige pastamåltider og smektende musikk. Hvis du vil se en realistisk mafiafilm, totalt blottet for glamour og romantisering, er det ”Gomorra” som gjelder.

Basert på bestselger

Filmen er basert på Roberto Savianos internasjonale bestselger om camorraen, den napolitanske mafiaen, som faktisk er langt mer innflytelsesrik enn den mer berømte Cosa Nostra fra Sicilia. Og disse gutta er slett ikke begeistret for å ble eksponert for rampelyset.

Etter at boken kom ut, har den 29-årige journalisten Saviano måttet leve med drapstrusler og politibeskyttelse døgnet rundt.

Se Video: Store Studio traff Roberto Saviano

Fortsetter under bildet.

Bilde fra filmen Gomorra
Foto: AS Fidalgo

Trøstesløse kulisser

Handlingen i ”Gomorra” utspiller seg i de trøstesløse betong-drabantbyene som omkranser Napoli. Dette er områder der kriminalitet ofte er eneste vei ut av en miserabel tilværelse.

Fem historier, hentet fra virkeligheten, veves i hverandre og viser hvordan camorraens makt gjennomsyrer alle lag av samfunnet. Vi møter blant annet en beskjeden mesterskredder, som får betalt luselønn for å sy kjoler for filmstjerner. Han fristes til å ta en ekstrajobb for konkurrenten, men den slags tillater ikke den forbryterorganisasjonen som har fangarmer langt inn i Italias eksklusive motebransje.

Her er også en ung mann som får samvittighetskvaler når han blir involvert i en av Comorraens bokstavelig talt skitneste geskjefter; dumpingen av giftig avfall. ”Gomorra” viser dessuten hvordan mafiaen lett rekrutterer unge gutter som søker spenning, makt og penger. To ungdommer henter sin inspirasjon nettopp fra de amerikanske mafiafilmene og bestemmer seg for å starte for seg selv. Det viser seg å være en farlig feilvurdering.

Fortsetter under bildet

Fra filmen Gomorra
Foto: AS Fidalgo

Skremmende troverdig

”Gomorra” er laget i en rå, dokumentarisk stil, med uhyre autentiske skuespillerprestasjoner. For de som ikke har lest boken, kan de mange handlingstrådene være litt utfordrende å følge, ikke minst når det dreier seg om striden mellom rivaliserende camorra-familier.

Men det har ingen betydning for opplevelsen av filmen som helhet – som er en skremmende troverdig skildring av camorraens vesen, og en rystende beretning om hvordan vanlige mennesker knuses av et hensynsløst forbrytersyndikat.

Og alt dette skjer like i nærheten av noen av Europas vakreste turistmål.

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters
  • Sterkt om Nina Simone

    Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.