NRK Meny
Normal

Godt og grønt fra skog og mark

Naturen er full av spiselige planter. Radiokokk Inge Johnsen lager mat av det som er i ferd med å gå i glemmeboka.

Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen
Foto: Norgesglasset / NRK

Med hjelp av Jan Kofoed fra Nyttevekstforeninga skal radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen lage 8 retter med råvarer plukket av det som spirer og gror om våren og forsommeren. Blant annet kan ugress som løvetann, skvallerkål og brennesle spises. Eller som engelskmennene sier: If you can't beat it - eat it!

Skvallerkålsuppe

Skvallerkålsuppe
Foto: Tron Soot-Ryen / NRK

Skvallerkål er et ugress mange hageeiere plages med. Men de ferske spirene er utmerket mat, i for eksempel suppe eller i salat. Radiokokk Inge Johnsen lager skvallerkålsuppe med grønnsakkraft og jevnet med eggeplomme og melk.

Hør: Smaken av Norge Skvallerkålsuppe

Neslefrikadeller

Brennesle kan være en pest og en plage, men ferske skudd er noe av det beste naturen har å by på av grønnsakplanter. Suppe har kanskje mange smakt, men radiokokk Inge Johnsen og nyttevekstekspert Jan Kofoed lærer oss å lage frikadeller av nesle.

Hør: Smaken av Norge Neslefrikadeller

Karvestuing

Karvestuing
Foto: Tron Soot-Ryen / NRK

De fleste kjenner karve som frø som brukes til krydder. Men også planten kan spises, spesielt de første skuddene, karvekålen. De kan brukes på flere måter med i radiokjøkkenet lager Inge Johnsen og Jan Kofoed stuing med hakket karvekål og poteter.

Hør: Smaken av Norge Karvestuing

Grønn skogsalat

Både ugress og planter du finner i skog og mark er spiselige. Løvetann, skvallerkål, turt og almefrukter kan bli en frisk salat - gjerne overdrysset med blomster, f.eks. fioler. En god dressing av olje og eddik med litt sødme er viktig fordi mange av plantene kan ha en lett bitter smak. Jan Kofoed veileder radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen.

Hør: Smaken av Norge Skogsalat

Potetform med nesle

Bregne
Foto: Hans H. Bjørstad

Strutseving er en bregne, og en av få spiselige bregnearter. Det er de første skuddene som er i en krøll før bregnen folder seg ut som er gode. Sammen med brennelse lager radiokokk Inge Johnsen og Jan Kofoed en potetform med laks og rikelig med grønt.

Hør: Smaken av Norge Potetform med nesle

Ville grønnsaker

Planter som ligner asparges og brokkoli finnes også vilt i naturen. Geiramsskudd forsiktig stekt i smør, stilker av turt med honning og valnøtter og topper av vinterkarse kokt som brokkoli. Det ville grønnsaker på menyen til radiokokk Inge Johnsen, Jan Kofoed og en litt skeptisk reporter Tron Soot-Ryen.

Hør: Smaken av Norge Ville grønnsaker

Urtete

Å lage urtete er en klassiker. Men man trenger ikke kjøpe dyre tørkede blader. Urtete kan lages av ferske vekster. Både av blåbærris, bjørkeskutt, bringebærblad, enkelte gressorter og mye annet. Nyttevekstekspert Jan Kofoed viser hva som er mulig.

Hør: Smaken av Norge Urtete

Engsyre med is

Engsyre med is
Foto: Tron Soot-Ryen / NRK

Engsyre eller surblad har vel mange gått og tygd på som barn. Men kandisert i sukker blir de et godt tilbehør til en søt dessert av krem eller iskrem. Det blir en enkel men smakfull kontrast Jan Kofoed rettleder Inge Johnsen til å lage i radiokjøkkenet

.

Hør: Smaken av Norge Engsyre med is

Norgesglasset NRK P1