Hopp til innhold

Gode drømmer

Da Dexter Gordon fikk tilbud om å spille i Lionel Hamptons orkester gikk guttedrømmen i oppfyllelse. Freud lærer oss at bekvemmelighetsdrømmene er de beste bevis på at alle drømmer handler om å oppfylle ønsker.

Men ikke alle ønsker er «lovlige».

Dexter Gordon, karismatisk tenorist
Foto: Wikipedia

HØR: Sigmund Freud og Dexter Gordon, del 3. 9. februar 2008.

Karisma

Folk som hørte syttenåringen Dexter Gordon spille sax ble imponerte. Han låt like fint som Lester Young, han improviserte lett o lekent – og så var han utrolig sjarmerende.

Selv kunne ikke Dexter bli fort nok ferdig med skolegangen. Han hadde det klart, det var bare en ting han ville: Han ville bli musiker. Jazzmusiker, selvfølgelig. En telefonsamtale var alt som skulle til for å starte karrieren hans. En formiddag ringte Marshall Royal, en av pasientene og vennene til Dexters far: - Om Dexter kunne pakke kofferten, ta med seg saxen og ta plass som andretenorist i Lionel Hamptons orkester, med assistanse av Marshall Royal?

- De tøyser med meg, var min første tanke, har Dexter fortalt senere. Men Marshall Royal var dønn seriøs. Og da Dexter traff bandlederen, selveste Lionel Hampton var det enkelt å velge. – Er du interessert i å spille i bandet mitt, spurte Hampton. – Jess, svarte Dexter før Hampton hadde fullført setninga.

Dexter Gordon og Junior Mance trio, Sveits 1970

NRK er ikke ansvarlig for innholdet på denne lenken.

Musikken

Drømmen var gått i oppfyllelse. Dexter ble musikant – og i denne utgaven av Studio Sokrates presenterer Knut Borge to tidlige Dexterinnspillinger:

1: Number Four (1955)

2: Ernies Tune (1961)

Kulturstrøm

  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK