Hopp til innhold

Guide til sommerens klassiske festivaler

I sommer arrangeres minst 15 ulike klassiske musikkfestivaler her i landet. NRKs musikkjournalist Randi Wenche Haugen gir deg sine anbefalinger.

Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes blir å se på flere av sommerens festivaler.

Foto: Simon Fowler (med tillatelse fra Festspillene i Bergen)

Jan Garbarek

Jan Garbarek spiller på Hardanger Musikkfest.

Foto: Preassagovva, Guri Dahl

I år er det som kjent 100 år siden Edvard Grieg døde, et faktum som selvsagt ikke går ubemerket hen i Musikk-Norge i sommer. Det skal rett og slett vanskelig gjøres å dra på klassisk festival i sommer uten å høre musikken hans.

Flere ganger er det også mesterpianist Leif Ove Andsnes som står for utførelsen. Andsnes kan du høre både i Hardanger, i Bergen, i Risør og på Elverum.

Det begynner allerede kommende uke på Festspillene i Bergen. Her vises en ny Griegutstilling og festivalen feirer sitt bysbarn så det monner.

Men årets største stjerne i vest er unektelig operasangeren Bryn Terfel. Han synger sanger av  Franz Schubert og andre klassiske komponister.

Randi Stene

I Trondheim kan du i sommer oppleve blant andre Randi Stene.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

I Bergen kan du også oppleve en serie med lovende unge talenter, en oppsiktsvekkende Mozart-opera, et hav av klassiske konserter, teater av Jon Fosse og musikk av Danmarks samtids-wonderboy Bent Sørensen som er årets festivalkomponist.

Garbarek og fruktblomstring i Hardanger

Mange har allerede booket seg inn på Ullensvang Hotell for å oppleve Hardanger Musikkfest i pinsen.

Fantastisk natur, Jan Garbarek, fruktblomstrende trær, Henning Kraggerud, Solveig Kringlebotten og Trondheimssolistene.

Det sies at mange publikummere bestiller rom for neste år før de reiser derfra.

Vilde Frang Bjærke

Den unge fiolinisten Vilde Frang Bjerke som nyter stipend hos Anne Sofie Mutter i Tyskland og spiller blant annet i Vestfold i sommer.

Foto: Promo / Tivoliartists.com

Nytt i år er også NRK's egen lille Grieg -festival. Statskanalen markerer Griegåret med å arrangere landets første nasjonale skolekonsert både live og på nett! På hundreårsdagen for Edvard Griegs fødsel, 15. juni, inviteres alle landets skoler til å oppleve Griegs musikk og personlige historie tilstede i Store Studio eller direkte på NRK.no.

Tar du turen til Trondheim midt i juni, kan du møte Randi Stene og hennes sangervenner på en miniatyrfestival på Ringve Museum. Det blir opera og skjønnsang i unike historiske omgivelser.

I Nordheimsund og Øystese feires St. Hans med Hemsing-søstrenes fiolinspill, Bergen Filharmoniske orkester og Per Vollestads sang.

Kammermusikk i Risør

En av sommerens viktigste festivaler er Kammermusikkfestivalen i Risør i slutten av juni.

Leif Ove Andsnes og Lars Anders Tomter inviterer for 16. gang til konserter i maleriske omgivelser, ofte med både sol og varme. Her kan du stå i kø med notabilitene i norsk kulturliv og lytte til ulike språk, for mange utlendinger finner veien hit. Det fortelles at gode vennskap har startet i Risørs konsertkøer. Festivalen er også kjent for sin gourmetmat laget av mesterkokker.

På vei nordover kan du stoppe i både Vestfold og Stavern og få med deg den unge fiolinisten Vilde Frang Bjerke som nyter stipend hos Anne Sofie Mutter i Tyskland. Og vår veteran Arve Tellfsen.

"Har du tid og pengar" som Cornelis Wreesvijk synger, bør du dra til Lofoten og Nusfjord 9. juli. Der lager Arvid Engegård og Knut Kirkesæther Norges kanskje mest eksotiske kammermusikkfestival. Bo i rorbu, la deg beruse av storslagen natur, rusle blant "tørka torskhau", prøv fiskelykken sammen med artistene og lytt til kvalitetskonserter i Lofotens mange kirker. En opplevelse for livet - uansett vær!!

En måned senere er det Bodøs tur med sine Musikkfestdager. I år er Rolf Wallin festivalkomponist, og det blir totalt hele 11 urfremføringer av ulike komponister der oppe. Bodø - festivalen har i mange år både bestilt og urfremført alt fra operaer til instrumentalverker. I år kommer også prinsesse Märtha Louise som har rollen som fortelleren i Peter Prokofievs "Peter og Ulven" på en gallaforestilling for barn. Festivalen preges av uformell og livlig nordnorsk atmosfære.

Åndelig Olavsfest

Noen søker også en religiøs dimensjon, og da kan det kanskje friste med  Olavsfestdagen i Trondheim og kirkemusikkfestivalen i Kristiansand. Mange vandrer pilgrimsleden til Nidaros før de deltar i både gudstjenester, festivalens rike folkeliv, vakre omgivelser, og mangfoldig musikk. Olavsfestdagene har forresten gjort årets festivalkupp i Norge: Søndag 5. august kan du høre verdens ledende unge tenor, Rolando Villazon på utendørskonsert på byens torg.

Hver sommer i mer enn 30 år har Elverum samlet landets unge klassiske talenter til orkesterkurs. Resultatet av kurset ble til Festspill i Elverum. I år spiller Jan Garbarek, Leif Ove Andsnes og Truls Mørk sammen med de unge.

På slutten av sesongen står tre viktige og gode kammermusikkfestivaler klare. Først i Stavanger, deretter i Oslo og til slutt i september Trondheim. Stavanger utmerker seg med de absolutte internasjonale toppartistene, og i år er det den japanske fiolinisten Midori som er trekkplasteret. Men festivalen byr også på en rekke av våre beste norske.

Og noen av de beste norske kan du også høre på Oslo Kammermusikkfestival i august. Den er landets eldse kammerfestival, og ledes av Arve Tellefsen som startet kammerfestivalbølgen i Norge

I dag samles tusenvis av kammerelskere på festivalene, mens det fortsatt er vanskelig å få publikum på den jevne kammerkonsert i sesongen. Festival er blitt en livsstil for mange. Mange finner også veien til Trondheim Kammermusikfestival i september. Her kan de oppleve mange av vår tids store, men ofte ukjente komponister. Og de har klart det kunststykket det er å bygge opp et ungt publikum godt blandet med den eldre garde. De har i tillegg startet Norges eneste internasjonale kammerkonkurranse, som allerede har stor status blant verdens ambisiøse unge talenter.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.