Hopp til innhold

God start for tidenes dyreste TV-serie

Første episode av tidenes dyreste norske TV-serie, «Okkupert», ble sett av godt over en halv million mennesker. Det er ny drama-rekord for TV 2.

Okkupert

STORSATSING: «Okkupert» er tidenes dyreste norske tv-serie med et budsjett på 90 millioner kroner.

Foto: TV 2

Christoffer Haug

FORNØYD: TV 2s dramasjef Christoffer Haug.

Foto: Espen Solli / TV 2

Rundt 633.000 nordmenn så første episode av TV 2s nye krimserie i går kveld. Det gjør «Okkupert» til helgens syvende mest sette program. Listen toppes av Nytt på nytt som hadde seertall på over én million mennesker på fredag.

Dette er TV 2s beste premieretall for en dramaserie noensinne.

– For en liten dramaavdeling er det en fornøyelse å føle at vi har alles øyne rettet mot oss, vi gleder oss til å vise resten av serien. For enda bedre blir det, sier Christopher Haug som er dramasjef i TV 2.

Fått kritikk

I serien stanser en miljøvennlig norsk regjering all olje- og gassproduksjon, noe som fører til at Russland, med støtte fra EU, okkuperer Norge. Plottet har fått kritikk fra flere eksperter for å være urealistisk.

– EU ville aldri samarbeidet med Russland om noe slikt, og som en konkurrent til Norge på olje og gass ville Russland hatt stor nytte av at Norge stoppet sin egen produksjon, sier professor Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

TV 2s kommunikasjonssjef, Jan-Petter Dahl, tror forhåndsomtalen trakk flere seere til programmet.

Jan-Petter Dahl

NORSK SATSING: Jan-Petter Dahl mener seertallene viser at nordmenn vil se norske serier.

Foto: TV 2

– Det er ingen tvil om at betydelig forhåndsomtale gjør at ekstra mange blir nysgjerrige på serien. Uten forhåndsomtalen er det ikke sikkert at så mange hadde sett på.

Mener folk vil ha norsk drama

Dahl mener seertallene til «Okkupert» og «Frikjent» på TV 2 samt NRKs suksess med «Kampen om tungtvannet» viser at folk vil se norskproduserte dramaserier.

– De siste årene har både NRK og TV 2 satset tungt på norsk drama og det kommer seerne til gode. Vi har også store nordiske serier som «Broen». Det viktigste for oss er å gi norske seere nordisk kvalitetsdrama, sier Dahl.

Anmelderne har så langt vært delt om serien. Både Dagbladet og VGs anmeldere ga serien terningkast tre, mens Aftenposten og NRK trillet en firer til TV2s storsatsing.

– Den lykkes et godt stykke på vei etter sine fem første episoder, men for at dette skal kunne bli en tenkt historietime som fester seg, og ikke bare «den serien som handlet om da Russland okkuperte Norge» så bør intensiteten opp og konfliktene tydeligere frem. Og så må stereotypiene få noen flere nye venner å leke med – på begge sider, skriver Filmpolitiets Sigurd Vik i sin anmeldelse.

Kulturstrøm

 • Folk leser færre bøker, men opplever det motsatte

  Den nye og utvidede leserundersøkelsen fra 2022, utført for Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen viser at lesingen går noe tilbake, samtidig som folk opplever det motsatte. Andelen som leser, og kjøp av bøker er stabilt.

  I den nye leserundersøkelsen svarer like mange som for to år siden (83 %) at de leste minst en bok i fjor, men i snitt leste vi omtrent to bøker færre enn for to år siden. En firedel i befolkningen er stor- eller superlesere og leser mer enn en bok i måneden, mens 17 prosent oppgir at de ikke leste bøker i det hele tatt i 2021. Fordelt på kjønn og alder viser tallene for bøker lest/lyttet til siste året at eldre aldersgrupper leser mer enn de yngre, og at kvinner leser mer enn menn fra 20 år og oppover.

 • Flere samiske kunstnere representert i Nasjonalmuseet

  Fram til nå har ikke samisk kunst vært sterkt representert i museets samling. Kurator Randi Godø tar selvkritikk på det hittil manglende fokuset Nasjonalmuseet har hatt på samisk kunst.

  – Vi har nok våknet litt mer opp, som jeg ser det, sier Godø.

  Hun sier at det samiske for dem har befunnet seg i en slags blindsone, men at de nå internt har dreid fokus over på at samisk kunst også er en naturlig del av samtidskunsten i Norge.

 • En av tre så digital konsert i fjor

  Bruken av fysiske kulturtilbud falt i fjor, som i stor grad var preget av pandemi. Samtidig så over en av tre nordmenn en digital konsert Det framgår i SSBs tall om nordmenns kulturbruk i fjor, Norsk kulturbarometer 2021.

  I undersøkelsen svarte 35 prosent at de hadde sett en digital konsert i løpet av året, mens 23 prosent hadde vært på en fysisk konsert. Nær tre av ti besøkte fysisk et museum, mens 40 prosent svarte at de hadde vært på kino, som var det fysiske kulturbesøket med høyest andel besøkende.

  digital konsert
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge