Hopp til innhold

God kjemi

Naturforskeren Urban Hjärne var en pussig skrue. Han lærte svenskene «att dricka brunn» en helsebringende drikking av kildevann som snart utartet til rene skjære «jazzfestivaler» med skjenking og levende musikk til langt på natt.

Urban Hjärne (1641-1724)
Foto: Wikipedia

Hør: Jazz og filosofi i Stockholm del 4, 03.10.2009

Se: Video: Jazz og filosofi i Stockholm, del 4. 03.10.2009

Lysbilder: Jazz og filosofi i Stockholm 2009

Den svenske adelen
hadde naturligvis hørt om kurbad der adelige i Europa la seg inn for å drikke kildevann (svenskene sier «dricka brunn») og å komme til hektene etter det slitsomme livet ved hoffet. Urban Hjärne (1641-1724) var en av de fremste svenske naturforskerne og en pioner i kjemifaget.

Han var dessuten en meget rettskaffen mann som gjorde en betydelig innsats for å få slutt på hekseprosessene som spredte seg som en epidemi i Sverige mot slutten av sekstenhundretallet.

Som lege og kjemiker var Urban særlig interessert i hydroterapi. Han hadde studert kilder (surbrunner) i Aachen og Spa, og undret på om der ikke kunne finnes en slik kilde i Sverige også.

Sommeren 1678 fikk han tips om at Medevi i Sörgötaland hadde en interessant kilde. Hjärne analyserte vannet og fant at det inneholdt rikelig med mineraler. Deretter skrev han en propagandistisk reklametekst om brønnens fortreffelighet. Resultatene uteble ikke.

Fornøyelsespark for sosieteten
Sommeren 1680 kom enkedronning Hedvig Eleonora for å drikke brønn og da var lykken gjort. Den svenske sosieteten valfartet til Medevi Brunn og i kjølvannet fulgte drukkenskap, underholdning, spill og spetakkel og natteliv.

Aurora von Köningsmarck

Aurora von Köningsmarck dukket også opp for å «dricka brunn». Aurora var en «femme fatale» som ugifte adelsmenn over hele Europa hadde våte drømmer om. Etterhvert utartet livet ved Medevi Brunn så sterkt at Urban Hjärne måtte ta affære.

Rusdrikk, slagsmål, utukt, skjørlevnet, dans og musikk ble forbudt. Brønnen var Guds gave til folket og da måtte man kvittere for Guds sjenerøsitet med «skick och fason»

God kjemi
kaller vi ukens lille appetittvekker – og sikter til kjemi i dobbel betydning. For det første var Urban Hjärne en fremragende kjemiker, samtidig som han var sterkt opptatt av alkymi, og mente at det ikke var umulig å lage gull. Som alkymist var Hjärne derfor en dreven kar med eksperimenter – og eksperimentene er nettopp drivkraften i kjemiens utvikling.

Men jeg brukte også overskrifta «god kjemi» i overført betydning. Harry Arnold (1920-71) satte sammen et band med 17 musikanter tidlig på femtitallet. Og fikk jobb i Sveriges Radio med dette Radiostorbandet. Harry Arnolds «Mystery Band» kalte de seg. Tre nordmenn var blant bandmedlemmene, Egil ”Bop” Johansen (trommer) Bjarne Nerem (altsax) og bergenseren Andreas Skjold, (trombone). Jazzbloggen « Keep Swinging » har mer informasjon om Radiostorbandet, og bilder av Arnold og Nerem med flere.

I dette radiostorbandet var det usedvanlig god kjemi. Det var dette radiobandet som vakte oppsikt i USA der de framsto som «The Mystery Band». Ingen visste hvem de var i Amerika, men de spilte så bra at de store amerikanske orkesterlederne ble liggende søvnløse. Knut Borge deler to innspillinger med svenskenes Radioband med oss denne gangen:

Musikken
1: Sunday
2: Laura (Solist: Bjarne Nerem)

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.