NRK Meny
Normal

Go for Yourself!

Jean Baptiste fikk drømmejobben.
Tenorist i bandet til Lionel Hampton bare 19 år gammel.
Alle visste at Jean var like god som andre tenorsaxofonister i byen,
Det eneste han manglet var en egen tone, et eget uttrykk.

Jan Baptiste Illinois Jaquet (1922 - 2004)
Foto: Wikipedia

Hør: Illinois Jaquet & Viktor Frankl (6)

Flying Home
Lionel Hamptons orkester hadde en sang på repertoiret, «Flying Home», Hampton skrev den sammen med Benny Goodman – angivelig ble melodien til fordi Lionel Hampton var urolig foran sitt livs første tur med flymaskin, han sto og plystra nervøst mens han ventet på ombordstigning – og slik ble «Flying Home» til.

I bandet til Hampton satt saxofonrekka foran de andre musikerne. Unge Jean Baptiste Illinois Jaquet skulle spille solo, på stolen ved siden av satt en erfaren eldre herre. Dirigent Hampton vinket tenorsaxen fram for solo og da bøyde senior seg, satte handa for munnen og ropte til Illinois: «Go for yourself, Illinois! Go for yourself!»
Illinois Jaquet la nervene igjen på stolsetet, gikk fram til mikrofonen og klinte til!

Den kvelden ble «Honking and Wailing» født. Noen påstår at Rock and Roll ble unnfanget samtidig. Da Flying Home kom på plate i 1942 ble sangen en hit, og Illinois Jacquet stjerne på jazzhimmelen.

Og så da?
Tja… Kanskje ikke så mye mer? Enda et eksempel på den gamle visa, kanskje Sokrates sa «go for yourself!» til Platon? Poenget er at dette å bli sett og anerkjent av og til er avgjørende for et individ. For Illinois Jaquet ble dette starten på en lang karriere i jazzen – og litt til.

Illinois opplevde jazz som noe mer enn underholdning o showbusiness. Han tenkte på jazz som en arena for selvutfoldelse. Musikere kan gjøre «det gode» til virkelighet, til opplevelse for seg selv og de som hører på. Det er dét som skjer når et musikkstykke treffer oss – vi blir deltakere i et fellesskap, vi blir stemt til samklang med de som ytrer seg i musikken.

Det er jo noe.

Her forteller Illinois Jaquet selv, Se også Lionel Hampton, Sonny Rollins og Dizzy Gillespie:

(NRK er ikke ansvarlig for innholdet på dette klippet)

Musikken:
Vi kommer ikke utenom å spille Flying Home med Illinois Jaquet og Lionel Hamptons orkester, innspillingen fra 1942. I ukene som kommer skal vi oppleve Illinois som en veldig sammensatt tenorsaxofonist med et digert følelsesregister.
De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Flying Home
2: Black Velvet

Kulturstrøm

  • Superstjerner på sykebesøk

    Soullegenden Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson er blant dem som har besøkt alvorlig syke Aretha Franklin denne uken. Også Franklins tidligere ektemann Glynn Turnman har besøkt souldronningen i hjemmet hennes i Detroit.

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters