Hopp til innhold

Gnistrende Groupa

Det er seks år siden den norsk-svenske folkemusikkgruppa Groupa kom med CD. Men nå er de her med plata ”Frost” hvor vi får høre nye folkemusikkeksperimenter.

groupa
Foto: Groupa pressebilde

Groupa har klart å fornye seg, men har samtidig bevart sin særegne klang. Og de spiller bedre enn noen sinne.

Løpsk fantasi

Det er fest. Det regner fra skyfri himmel. Fantasien løper løpsk. Det er vanskelig å orientere seg. Men du blir revet med, enten du vil eller ikke. Den nordiske folkemusikken er utgangspunktet, men Groupa er mest lik seg selv: I sin måte å koble tradisjoner, nyskapning og pur spilleglede. Og omgivelsene du kommer til, er utfordrende og vakre på samme tid.

Ut av umulige floker

Groupa har holdt på siden 80-tallet og består i dag av Terje Isungset på perkusjon, trommer og munnharpe, Mats Edén på fele, viola d’amore og durspill og Jonas Simonson på ulike fløyter og bassklarinett.

Musikerne fletter seg i hverandre og lager noen ganger umulige floker som de lekent og lett finner veien ut av.

Og det er ikke alltid det virker helt planlagt, for her er det gitt mye spillerom til hver enkelt musiker som selv må løse de ulike musikalske oppgavene i samspillet. Det gjør de på en overbevisende måte.

Gode enkeltprestasjoner

Terje Isungset: Han harker, roper, gnir, risler og rasler og slår på det han har for hånden. Men det er selvfølgelig system i kaoset. Jeg skal innrømme at jeg ikke alltid har likt det han har gjort i Groupa, men denne gangen fungerer det. Noen ganger kan han ligge litt vel tungt på rytmen, men stort sett spiller han delikat og fantasifullt. Mats Edén har en sjelden følelse i buehånden. Han kan trylle fram de beste detaljer og mest fantasifulle harmonier, og samtidig få det til å virke lekende enkelt. Og Jonas Simonson har en framdrift og musikalsk presisjon mange fløytister kan misunne ham.

Beste plate

Jeg finner svakheter på plata. Det finnes partier som ikke er like godt spilt. Noen av arrangementene er for tunge og melodiene kan gå litt i stampe. Men tro meg: Plata ”Frost” er først og fremst gnistrende. Den er luftig og godt produsert. Samspillet er energisk, presist og gjennomført helt ut i fingerspissene.

De har holdt på klangen som har kjennetegnet Groupa i mange år, men har også samtidig klart å fornye seg ved å komponere nye låter og ikle gamle slåtter fra Norge og Sverige nye fantasifulle arrangementer.Og jeg har aldri hørt gruppa spille bedre sammen enn på denne plata.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.