Hopp til innhold

Kompakte og luksuriøse

Nå får X3 to nye konkurrenter å bryne seg på. Audi Q5 og Mercedes-Benz GLK står klare til å ta opp kampen.

Mercedes-Benz GLK
Foto: Daimler AG, press departement

For noen år siden eksisterte det knapt noen kompakte SUVer på markedet, men i det siste har det blitt mye å velge mellom. I premuimsegmentet har X3 dominert, men nå får den hard konkurranse fra Audi Q5, Mercedes-Benz GLK og Volvo XC60.

Merceds-Benz GLK

Merced-Benz GLK
Foto: Daimler AG, press departement

Verden forandrer seg, og denne uken var det Kina som først fikk se produksjonsutgaven av Mercedes-Benz GLK, som forøvrig ikke skiller seg nevneverdig fra konseptutgaver vi har sett tidligere.

Du har valget mellom to bensin- og to dieselmotorer. I Norge tipper vi at 220 CDI med 170 hester kommer til å bli den mest populære, og med den lover Mercedes et forbruk på 0,69 liter på mila.

Den beskrives først og fremst som en bil for landeveien, men du kommer deg også lekende lett frem til hytta, blant annet takket være 4MATIC firehjulstrekksystemet.

Utseendet er i tråd med Mercedes nye designspråk, med svært så firkantede former.

Audi Q5

Audi Q5
Foto: Audi / Abdruck fuer Pressezwecke honora

En annen nykommer som ble vist i Beijing var Audi Q5, lillebroren til den Q7, en kompakt SUV for inntil fem personer.

Designet følger de etter hvert velkjente Audi-linjene med en stor grill og LED-lykter, standard på enkelte modeller, ekstrutstyr på andre.

Det er tre turbomotorer å velge mellom, to diesel og en bensin. Minste motor er en 2.0 TDI-motor på 170 hester og 350 Nm, men til og med den skal klare sprinten fra 0-100 km/t på under 10 sekunder.

Men er du en kronisk for-sent-kommer kan du vurdere 3.0 TDI V6-motoren, da bruker du bare 6,5 sekunder fra 0-100 km/t, det er raskere en Golf GTI.

2.0 TFSI-motoren på 211 hester er ikke mye tregere, men det aller mest imponerende med den er kanskje dreiemomentet på hele 350 Nm.

Den minste diesel-motoren har en 6-trinns manuell, mens de to andre får en 7-trinns S tronic-kasse. Noe som er litt av forklaringen på den gode akselerasjonen.

Ekte Quattro er selvfølgelig på plass, og 65 % av kraften kan sende til fremhjulene, 85 % til bakhjulene ved behov. Lansering i Norge er planlagt i august.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober