Hopp til innhold

Glissent og ampert på Utøya-møte

Det ble i kveld amper stemning under et folkemøte om det omstridte minnestedet på Sørbråten. – Vi har ett ufravikelig krav, og det er at minnestedet flyttes, sier naboene.

Ampert på dialogmøte med Ustranda Vel om minnesmerke på Sørbråten.

Video: Jørn Øverby (til venstre) og Henrik Lund Pedersen i Utstranda Vel sier at de ikke skjønner hvorfor dialogmøtet tirsdag kveld ble avholdt. Foto: Tore Linnerud

I kveld inviterte Statsbygg og Kunst i offentlige rom (KORO) til et dialogmøte med beboerne ved Sørbråten utenfor Utøya i Hole kommune. Temaet var det vedtatte minnestedet for 22. juli, som beboerne i området ikke vil ha.

Statsbygg ønsket innspill på hvordan de kan utforme minnestedet på best mulig måte for naboene i området.

Men det var få beboere som møte opp på møtet. Stemningen var til tider dårlig, med mye hoderysting og latter, samtidig som det ble delt ut solide doser kjeft.

– Vi har ikke skjønt hvorfor vi skal ha dette møtet. Vi har ett ufravikelig krav, og det er å flytte minnestedet. Det er ikke noen vits å ha et møte med Statsbygg og Koro når de ikke har mandat til det, sier Jørn Øverby til NRK.no.

Han er en av naboene som har engasjert seg i den pågående debatten om det vedtatte minnestedet

Protester

Stridens kjerne er at det i februar ble offentliggjort at svenske Jonas Dahlberg får utforme de nasjonale minnestedene etter 22. juli.

Naboene og visse etterlatte har deretter protestert mot minnestedet på Sørbråten. Etter flere møter om minnestedet, utsatte kommunalminister Jan Tore Sanner etableringen av minnestedet ett år, slik at det skal stå klart 22. juli 2016 istedenfor 2015.

Vinnerutkastet til minnested på Sørbråten

Vinnerutkastet til minnested på Sørbråten er tegnet av svenske Jonas Dahlberg.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB Scanpix

Kan ikke diskutere flytting

Avdelingsdirektør i Statsbygg, Jo Ulltveit-Moe, sier at de inviterte naboene for å gi informasjon, svare på de spørsmålene de har og høre om de har innspill og kommentarer.

Jo Ulltveit-Moe

Avdelingsdirektør i Statsbygg, Jo Ulltveit-Moe.

Foto: Thomas Alvarstein Owe

– Vi kan ikke ta en diskusjon om flytting eller endring av selve minnestedet. Men om de har konstruktive innspill når det gjelder detaljer og utforming på minnested, sti og parkeringsplass, så har de en reell påvirkningsmulighet, sier Ulltveit-Moe til NRK.

Men beboer Jørn Øverby forteller at naboene ikke vil rikke seg når det gjelder sitt krav om at minnestedet må flyttes.

– Vi prøver å få Norge til å forstå hvorfor vi ikke vil ha det der. Vi var de som bidro sterkest under 22. juli. Vi har de sterkeste minnene. Det er vi som er våkne om natta, og vi som ikke tåler lyden av helikopter. Vi vil ikke ha det hos oss.

Minnestedet skal etter planen stå ferdig 22. juli 2016.

– Personlig tror jeg ikke at det kommer til å skje, for vi kommer til å gjøre alt som skal til for å forhindre det, sier Henrik Lund Pedersen, som er leder i Utstranda Vel.

Sørbråten

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP