NRK Meny
Normal

Gledelig gjensyn med scenen

Etter ulykken i 2009 visste ikke Hellbillies' Aslag Haugen om han noen gang kunne synge og spille igjen. Ved hjelp av en vannflaske og et tjukt blåserør gjenerobret han scenen.

Aslag Haugen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX


– Jeg var kjempefornøyd da jeg klarte å spille en d-dur. En D har aldri vært så fin noen gang! Og da jeg plutselig en dag kunne spille H-moll uten å bite tenna sammen, da skjønte jeg at dette kom til å gå veldig bra, sier han og ler.

Aslag Haugen ler hjertelig nå. Men det har vært en lang vei fra fallet på Skippagurra-festivalen sommeren 2009, da han brakk nakken og begge håndleddene. Dramatisk for en musiker som lever av å spille gitar og synge.

– Da jeg falt husker jeg at jeg rakk å tenke: «dette går skikkelig til helvete». Men jeg hadde jo englevakt, der jeg landa var det gressplen. Rundt lå det masse stålrør, hadde jeg slått hue i en av dem hadde jeg vært steindau, sier han.

Kunne mista stemmen

Hellbillies- vokalist Aslag Haugen snakker ut etter fallet

Aslag Haugen brakk nakken og begge håndleddene da han falt ned fra scenen på Skippagurra-festivalen i 2009.

Foto: KNUT ERIK KNUDSEN / Scanpix

Aslags utfordring har vært å trene opp nakke, skuldre og rygg. Nakkeskaden betød operasjon, og for å operere nakken går kirurgene inn foran på halsen og rydder vei, blant annet ved å flytte på stemmebånd.

For mange betyr det at stemmen for alltid forandres – den blir hes eller forsvinner helt.

– Kommer jeg til å fikse dette? Kan jeg fortsette med det jeg liker best? Blir jeg trygda? Det var mange spørsmål. Du kan lett grave deg ned i et digert, svart høl. Heldigvis hadde jeg mye støtte, og det har jeg satt veldig pris på, forteller han.

En halvtom vannflaske og et blåserør ble Aslag Haugens absolutt viktigste ting.

– Det er rett og slett for å bygge opp muskulaturen rundt stemmebåndet. Det må trenes opp igjen etter en sånn smell som jeg har fått, forklarer han før han lager en o-lyd mens han blåser bobler i vannflaska.

– Tøft med arr

Radiodokumentarens Agnes Moxnes fulgte Aslag Haugen på veien mot å få stemmen og kreftene ordentlig på plass før konsertturneen sommeren 2010. Samtidig skulle Helbillies i studio og produsere sin tolvte plate, ”Leite etter Lykka”, som kom ut i juni 2010.

Skuldrene og ryggen plager ham fortsatt, og merkene etter ulykken er fremdeles tydelige.

– Det ser litt tøft ut, gjør det ikke? Alle mannfolk skal ha et arr på halsen vettu, sier Aslag Haugen med et smil.


Møt Aslag Haugen i Radiodokumentarserien «Sangeren og Tingene» lørdag kl.10.03 på NRK P2. Reprise søndag kl. 21.03. Programmet ble sendt første gang i mai 2010.

Av Agnes Moxnes, teknisk regi Lillian Grønning. Konsulent Berit Hedemann.

Kulturstrøm

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold