Glastonbury tilbake til røttene

Glastonbury-festivalen legger om stilen og håper på økte billettinntekter.

Glastonbury 2008

VIL SELGE BILLETTER: Publikum på Glastonbury i 2008. Nå gjør festivalen forandringer for å øke billettsalget.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Bruce Springsteen på We Are One-konserten.

TOPPER PLAKATEN: Bruce Springsteen.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP
Neil Young under Farm aid i Camden

TOPPER PLAKATEN: Neil Young.

Foto: MEL EVANS / AP
Damon Albarn og Blur på scenen under en konsert på Roskildefestivalen i 2003.

TOPPER PLAKATEN: Damon Albarn og Blur.

Foto: Redhead, Carl / SCANPIX

Verdens største utendørs musikkfestival, engelske Glastonbury , holder seg i år unna rap og går tilbake til grunnleggende gitarbasert rock med artister som Neil Young, Bruce Springsteen og Blur øverst på plakaten.

Billettsalget gikk tregt

I fjor var det hiphop superstjernen Jay-Z som toppet festivalen som forsøkte å trekke til seg et yngre publikum, men billettsalget gikk likevel tregt, og selv om rapperens konsert ble sett på som vellykket, var det enkelte som kritiserte arrangørene for å svikte festivalens grunnidé.

I år er det gamle favoritter som Tom Jones, Status Quo og Madness som dominerer hovedscenen, mens hip-hop-artister som Q-Tip, Roots Manuva og Black Eyed Peas må finne seg i opptre på mindre arenaer, melder Reuters .

- Det lønner seg å ta en sjanse

– Hva enn vi gjør vet vi at det vil komme innvendinger, men hvis vi lærte noe av fjoråret, så må det være at vi må følge magefølelsen. Det lønner seg å ta en sjanse, og et valg var å ha Bruce Springsteen og Neil Young samme helg... og vi måtte ta den sier Emily Eavis i festivalledelsen til den britiske avisa The Guardian .

Peter Doherty skal opptre på den nest største scenen og det blir spekulert i at hans tidligere gruppe The Libertines vil spille sammen med ham etter at han tidligere i mai spilte med to av bandets medlemmer for første gang siden de gikk fra hverandre i 2004.

Glastonbury-festivalen arrangeres fra 24. til 28. juni.

Skal du til Glastonbury?

Kulturstrøm

 • Grunnleggeren av Vans er død

  Paul Van Doren, som grunnla det amerikanske skomerket Vans, er død, 90 år gammel. Sammen med sin bror James startet han opp selskapet i 1966. Vans-sko ble kjent gjennom amerikansk populærkultur, både i filmer, i musikkmiljøet og blant skatere.

  FILE PHOTO: Vans shoes are seen in a Vans shop in Rome
  Foto: Max Rossi / Reuters
 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed