Dette trenger du:
1 skinke a ca. 2 kg, lettsaltet eller røkt
Glasering:
1 dl sennep
1 dl brunt sukker
1/2 dl honning
1/4 ts malt nellik
1/4 ts malt ingefær
Slik gjør du:
Skyll skinken og pakk den inne i aluminiumsfolie. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av kjøttet. Legg skinken på rist over en langpanne og stek den ved 150 grader til kjernetemperaturen er 72-76 grader. Åpne folien og la skinken avkjøles. Ta av nettet og skjær evt. av svoren om ønskelig. Skinker som er mindre enn 2 kg blir best kokt i vann. Skyll skinken og legg den i en kjele. Hell på kaldt vann til det så vidt dekker skinken. Kok opp å la skinken trekke ved 85-90 grader i ca. 50 min. pr. kilo. Bruk gjerne et steketermometer. Kjernetemperaturen skal være mellom 72-76 grader. Ta opp skinken
og avkjøl den litt. Fjern nettet og skjær evt. vekk svoren.
Rør sammen sennep, sukker, honning, nellik og ingefær.
Smør blandingen utover skinken og gratiner ved 225 grader i ca. 10 minutter eller til den har fått en fin gylden farge.
Kald skinke pakkes inn i aluminiumsfolie og oppbevares i kjøleskapet.
Dette trenger du:
Waldorfsalat
500g epler
2-3 stangselleri
100 g stenfrie druer
2 dl valnøttkjerner
2 dl majones
2 dl fløte
Sitronsaft
Sukker
Slik gjør du
Skjær eplene i terninger. Fjern de groveste trevlene på stangsellerien og skjær dem i tynne skiver. Del druene i to og grovhakk valnøttene. Bland sammen majones og pisket krem. Smak til med sitronsaft og sukker. Bland alt luftig i sammen.
Tips
1/2 dl strøkavring kan tilsettes i glasuren. Prøv også med revet skall av 1 appelsin.
Juleskinker kan ogå kjøpes ferdig kokt. For å unngå misfarging av eplene, i waldorfsalaten, kan du dryppe litt sitronsaft over eplene.
GOD JUL fra Kokke- Lise