Glam er ut - snill er in

Til tross for at et rådyrt veskemerke åpner butikk i Norge, mener ekspertene at det ikke lenger er trendy med masse penger, glitter og glamour.

Brad Pitt i India
Foto: GAUTAM SINGH / AP

– Vi ser helt klare tendenser i verden at både kjendiser og vanlige mennesker blir mindre og mindre opptatt av å bruke tusenvis av kroner på seg selv, sier trendanalytiker og sosiolog Gunn-Helen Øye i Prognosesenteret.

Hun mener personer som Petter Stordalen og Brad Pitt er representanter for den nye snille livsstilen.

Nye stilikoner 

– Det er klart at Stordalen har medierådgivere som sier at det er smart å putte penger i analyser av giftslam. Han fremstår som miljøbevisst, sier Øye.

Victoria Beckham
Foto: TONY GENTILE / REUTERS

Mens Stordalen analyserer giftslam er Brad Pitt frivillig husbygger for hjemløse og svake i India. Bildene av ham med hammer i hånden har gått verden rundt.  

Klesdesigner og kreativ leder i Team Kameleon Anne Slaaen mener trenden er synlig.

– Vicktoria Beckham er helt ut som stilikon nå. Det er ikke trendy med korsettliv og operererte føtter. Nå identifiserer vi oss heller med de kjendisene vi ser avbildet i jeans og t-skjorte som bygger barnehjem i India eller adopterer barn fra Afrika, sier Slaaen.

Hun mener stilikonene ikke lenger er David og Victoria Beckham, men Angelina Jolie og Brad Pitt.

– Victoria Beckham er for mange synonymt med ekstremt mye penger representert ved dyre designklær, dyre biler, overdådige hus og rød løper. Vi ser at de mer bevisste kjendisene ikke deltar på fester med mindre det ligger veldedighet bak arrangementet, sier Slaaen.

Petter Stordalen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Snill livsstil

– Vi ser at forbrukerne er mye mer bevisst enn tidligere. Nå ønsker mange å vite for eksempel hvor klærne er produsert, om det er laget av barn, eller om materialene er naturlige, sier Slaaen.

Trendanalytiker Øye er enig.

– Vi ser av våre analyser at folk i større grad enn tidligere mener det er viktig å bidra til samfunnet med ting som gir dem god samvittighet, enten det er å kjøpe økologisk matvarer, gi penger til veldedighet eller bli besøksvenn, sier Øye.

Her kan du høre hva ekspertene mener:

Trenanalytiker om snill livsstil

Designer om de nye stilikonene

Kulturstrøm

 • Kevin og«Parterapi» fikk to priser

  Komikeren Kevin Vågenes og «Parterapi» fikk både prisen Årets morsomste på TV og Årets humorprogram da årets Humorpriser ble delt ut. Steinar Klouman Hallert fikk prisen som Årets humorspire.

 • Avsluttar samarbeid med R. Kelly

  Sony Music har bestemt seg for å avslutte samarbeidet med R. Kelly, melder Variety. Avgjerda kjem i kjølvatnet av eit stort press mot plateselskapet, etter at fleire kvinner stod fram i dokumentaren «Surviving R. Kelly» og skulda artisten for seksuelle overgrep.

  R. Kelly
  Foto: Frank Micelotta / AP
 • Klissete «chick flick»

  Jennifer Lopez viser du hun har av komisk talent i det som er en varm og artig komedie om å «klare det i storbyen», mener NRKs anmelder Marte Hedenstad om filmen «Second Act». Helt til den blir en klissete klisjé etter en tvist i andre halvdel. Terningkast 3.

  Second act
  Foto: SF Norge