Glajazz i 50 år

Stokstad/Jensen Trad Band holder koken med glajazz og kraftjazz et halvt århundre etter starten i 1962.

Stokstad/Jensen Trad.Band
Foto: Erling Wicklund / NRK

Alliansen mellom klarinettist Bjørn Stokstad og trompetist Tore Jensen må være blant de mest slitesterke lykketreff i norsk jazzhistorie. Publikumsyndlingene holder posisjonen på hjemmebane og kan ellers se tilbake på internasjonal suksess i Tyskland, Frankrike og ikke minst USA hvor de av president Reagan i 1984 ble utnevnt til æresborgere av New Orleans.

Glajazz og kraftjazz

Bjørn Stokstad
Foto: Erling Wicklund / NRK

Det var Bjørn Stokstad som i 1973 lanserte begrepet "glajazz", et kommersielt blinskudd som også utløste store diskusjoner. Jazzpuristene mente dette var en nedvurdering av stilen, og påpekte at tradisjonsjazzen spenner over et mye bredere følelsesregister. Oppfølgeren "kraftjazz" fikk også bølgene til å gå høyt. Uansett angrer Stokstad på at han ikke tok patent på slagordene - da hadde jeg vært rik i dag, sier han.

Stabil besetning

Stokstad/Jensen Trad Band har gjennom årene hatt en ganske stabil besetning, hvor trombonistene Kjell Haugen og Sture Hedløv har vekslet som tredjemann i blåserrekka. Det opprinnelige kompet var Ivar Hagen på banjo, samt nå avdøde bassist Bjørn Willy Mortensen og trommeslager Jan Horne. I dag er rollene overtatt av Børre Frydenlund på banjo, Svein Gusrud, bass og på trommer Tore Jensens sønn Kjetil Lønborg Jensen.

Kjell Haugen
Foto: Erling Wicklund / NRK

Plateutgivelser:

 • Glajazz (1973)
 • Mer glajazz (1974, Spellemannprisen i klassen jazz)
 • Nye gamle (1975),
 • Blanda drops (1977),
 • Selvskrevet (1978)
 • Kraftjazz (1982).
 • The Originals-1974 (2000) med Laila Dalseth og Wild Bill Davison
 • At the Jazz Band Ball (2002)
Tore Jensen
Foto: Erling Wicklund / NRK

Jazzklubben P2 tirsdag 12/6 kl 19.30

NRK Jazz nett og DAB også torsdag 9.03 og 21.03, fredag 15.03 og søndag 9.03


Kulturstrøm

 • Rykter om 007 i Nordmarka

  Agent 007 kan være på vei til en hytte i Nordmarka utenfor Oslo. Ifølge avisene Varingen og VG. De mener å ha indikasjoner på at noe rundt innspillingen av «Bond 25» er på gang i Hakadal. Men alle som er involvert i de observerte aktivitetene er tause. James Bond er tross alt hemmelig agent. (NTB)

  Daniel Craig
  Foto: Michael Sohn / Ap
 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters