Gladnyhet for kvinnehjerter

Humor beskytter kvinner mot å dø av hjerte- og karsykdom, lungebetennelse og influensa. Det viser en norsk studie. – En gledelig nyhet, sier Else Kåss Furuseth.

Else Kåss Furuseth

EN GLEDELIG NYHET: Komiker Else Kåss Furuseth er strålende fornøyd med at god humor faktisk forlenger livet. En ny norsk studie beviser dette.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sven Svebak

HUMOREKSPERT: Professor emeritus, Sven Svebak har ledet studiet om humoristisk sans.

Foto: NRK

Du bør faktisk smile og være glad for hver dag som går. For nå er det vitenskapelig bevist: vennlig humoristisk sans forlenger livet.

Gjelder ikke «mobbehumor»

I en studie ved NTNU har man fulgt 55.000 voksne gjennom 15 år, og funnet ut at særlig kvinner med over middels sans for «vennlig» humor – ikke «mobbehumor» – var beskyttet mot hjerte- og karsykdommer.

Den samme humoren beskyttet dem også mot enkelte infeksjonssykdommer, blant annet lungebetennelse og influensa.

– Det er ikke smil og latter, men evnen til å tenke humoristisk: vennlighet og godt humør som betyr noe, sier leder av studien, professor emeritus og humorekspert Sven Svebak ved NTNU og forklarer:

– Det er en vanlig misforståelse å tro at den som smiler og ler mest har størst sans for humor. Men begrepet «sans for humor» er sammensatt av flere komponenter, og det er ikke affektkomponenten, men den kognitive komponenten som kan bety noe for redusert dødelighet, sier han.

Norsk humorserie. (10:10)
Stine Buer, Pernille Sørensen og Kristin Skogheim om livets små og store absurditeter.

– En gledelig nyhet

Forskningen har pågått over 15 år, men det er først nå at man begynner å se beviser på livslengde.

– At noen ringer en torsdag kveld og forteller meg dette er nesten det morsomste, sier komiker Else Kåss Furuseth og ler.

– Jeg har lenge hatt mistanke om at jeg er i faresonen som en person som kan få hjerte- og karsykdommer. Dette tar jeg som en gledelig nyhet. Det med lungebetennelsen tar jeg som en bonus, sier hun.

Menn ikke like beskyttet

Det er første gang i historien at forholdet mellom sans for humor og dødelighet er testet over vel 15 år i en stor voksen befolkning.

– I publikasjonen har vi kontrollert for en rekke kjente årsaker til død, slik som kjønn, alder, utdanning, mosjonsvaner, overvekt og røyking. Vi kontrollerte også for angst og depresjon, sier Svebak til NRK.

Menn med sans for humor var også beskyttet mot å dø av infeksjonssykdommer, men humoren hadde dessverre ikke samme effekt på hjerte- og karsykdommer hos dem.

– Det overrasker oss at humor beskyttet kvinner når det gjelder hjerte- og karsykdommer, men ikke menn.

– Voksne må hjelpe barn

Sven Svebak mener resultatene støtter opp om at voksne må hjelpe barn til å utvikle en vennlig sans for humor allerede i tidlig barndom.

– Voksne må ikke være redde for å fremstå som gode rollemodeller som hjelpe dem til å utvikle sosiale ferdigheter til å skape gode relasjoner og personlige ferdigheter som beskytter mot stress og krisemaksimering.

Studien er publisert i siste nummer av det vitenskapelige tidsskriftet Psychosomatic Medicine.

Kulturstrøm

 • Australia hacka før valet

  Statsminister Morrison seier måndag at ein «sofistikert, statleg aktør» har hacka landets største politiske parti og parlament, kort tid før valet. Det skal gjelde partia Liberal, Labor og Nationals. Ingen land blir nemnd, men media nemner ofte Kina.

 • Rekordmange vil på folkehøgskole

  Aldri før har folkehøgskolene mottatt flere søknader enn i år sier informasjonsrådgiver for Folkehøgskolene Marit Asheim. Så langt i år har folkehøgskolene mottatt 11 prosent flere søknader enn på samme tid i fjor, og det er altså det høyeste søkertallet noensinne. (NTB)

  ELVERUM
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Slutt for tradisjonsrik sjokolade

  Lohengrin-sjokoladen går ut av produksjon sier kommunikasjonsdirektør Celin Huseby i Mondelez International som eier Freia i et intervju med Aftenposten. Sjokoladen ble utformet av Nationaltheatrets arkitekt Henrik Bull i anledning premieren på Richard Wagners opera Lohengrin i 1911.

  lohengrin