NRK Meny
Normal

Gutta på skauen

Et steinkast fra de mange utestedene i Tromsø finner du "Gutta på skauen". I sin eventyrskog, serverer de bålkaffe, saft og lavvoboller til turfolket.

Gutta på skauen
Foto: NRK

Gutta på skauen

I  Tromsdalen har de glade pensjonistene sitt lille skogsrike. De er 14 menn som tynner skog, driver med vedproduksjon og holder området fritt for søppel. De møtes hver tirsdag og torsdag i perioden første oktober til første juni.

 

Gutta på skauen
Foto: NRK

 

Gratis Kafé

Søndager er det servering å få. Da disker de opp med ekte bålkaffe, saft og lavvoboller. Og det er gratis. De er en uformell organisasjon uten kontingent, og ingen får betalt for det arbeidet de legger ned. Men butikker og bedrifter er raus med gaver til pensjonistene, slik at de kan gi et tilbud til turfolket. 

 

Gutta på skauen
Foto: NRK

Eventyrskogen

Det er det de kaller skogsriket sitt for. Her er det en stor lavvo, et spisetelt med plass til mange personer. De har en bod til vedkapping, og en til lagring og tørking av veden. Til og med et snurretoalett finner du hos "Gutta på skauen". Og rundt eventyrskogen er det fine skiløyper, og passende akebakker til store og små. Så området er ofte besøkt av barnehager og skoleklasser.

 

Gutta på skauen i lek med barnehageunger
Foto: NRK

 

Venteliste for å bli med

Det er flere som står på venteliste for å bli med i "Gutta på skauen". Noen av de som har tegnet seg er ikke pensjonister, men har innsett at det er greit å være tidlig ute for å sikre seg plass i den muntre gjengen.

 

Liss med hundevalpen Tilde

 

Da Norge Rundt var der, kom Isbjørnen barnehage på besøk. En skjønn liten hundevalp som heter Tilde fikk dagens første trimtur til skogs, og masse pølser og kos fra barnehageungene. Hun hadde mest lyst til å springe i retning pølselukta, og ikke sitte på fanget til programlederen.

Møt "Gutta på skauen" i Norge Rundt fredag 16.mars på NRK1, klokken 19.30.

 

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).