Normal

Gjorde ære på lojale journalister

Russlands president Vladimir Putin har gjort ære på 300 lojale journalister for deres dekning av annekteringen av Krim-halvøya i mars.

RUSSIA Russian President Putin speaks during an awards ceremony in Moscow's Kremlin

President Vladimir Putin holder tale i Kreml.

Foto: RIA Novosti / Reuters

22. april, om lag fire uker etter at Russland annekterte Krim, signerte Putin et dekret som anerkjente arbeidet til 300 journalister for deres «objektive dekning» av uroen på halvøya.

En kilde nær Kreml sier at hendelsen ble hemmeligholdt fordi markeringen ikke var ment for offentligheten.

– Det var til internt bruk, sier kilden til nyhetsbyrået Reuters.

Russland har fått kritikk for sin fremstilling av Ukraina-krisen, mens Russland hevder vestlig presse har en ensidig dekning. Flere russiske medier nekter for å ha drevet propaganda for presidenten.

Russiske medier har tidligere benektet at de har vært en del av Putins propagandamaskin. De statlige mediene har likevel nesten konsekvent skrevet og sagt at Ukraina samarbeider med nazister, «slik de gjorde under den andre verdenskrigen».

Melder om skyhøy Putin-støtte

Forrige uke meldte statlige russiske medier at den folkelige oppslutningen rundt egen president var 82 prosent, den høyeste målingen siden 2010.

Nå er de i gang med ordkrigen med ukrainerne forut for tre kommende anledninger: Folkeavstemningen i Donetsk og Luhansk 11. mai, presidentvalget 25. mai, og fredagens markering av Nazi-Tysklands nederlag under andre verdenskrig.

Det er ventet at uro i forbindelse med samtlige av disse hendelsene kan brukes av russerne til å rettferdiggjøre et russisk fremstøt i østlige Ukraina.

Risikerer fem års fengsel

Samtidig som president Putin gjorde stas på lojale journalister, har han også vedtatt å begrense landets ytringsfrihet. Mandag gjorde presidenten det straffbart å nekte for naziforbrytelser, eller å «forvrenge Sovjetunionens rolle», under annen verdenskrig.

Å bli kjent skyldig i disse forbrytelsene kan nå bli straffet med opptil fem års fengsel i Russland.

Putin-kritikere har stemplet loven som et forsøk på tie i hjel landets journalister, historikere og forfattere.

– Dette vil i praksis forby kritikk av Stalin, uttalte journalist Vladimir Posner da nyheten ble kjent.

Tidligere i år ble en uavhengig TV-kanal tatt av luften etter å ha stilt spørsmål om hvorvidt St. Petersburg, tidligere Leningrad, burde blitt overgitt til tyskerne under krigen for å redde menneskeliv.

Russiske medier og offentlige tjenestemenn har viet Nazi-Tyskland mye oppmerksomhet under Moskvas konfrontasjon med Vesten under Ukraina-krisen, blant annet ved å kalle maktskifte i Ukraina for et «nynazistisk trekk».

Kulturstrøm

 • Fra True Detective til James Bond

  Den amerikanske regissøren Cary Joji Fukunaga skal overtar roret for den nye James Bond-filmen, som Danny Boyle forlot tidligere i sommer. Fukunaga hadde regi og var produsent for første runde med «True Detective», noe som innbragte ham en Emmy. (NTB)

  Cary Joji Fukunaga
  Foto: Anthony Harvey / AFP
 • Bøker om natur til utlandet

  De engelskspråklige verdensrettighetene til Torbjørn Ekelunds bøker, i den såkalte nature writing-tradisjonen, er solgt til det canadiske forlaget Greystone Books. Den norske forfatteren er akkurat nå aktuell med boken «Stiens historie» her på berget – som også ble solgt til et nederlandsk forlag før norsk utgivelse. (NTB)

  Torbjørn Ekelund
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK