Hopp til innhold

Tippet skurken, får rolle i Mammon

Han gjettet seg frem til skurken, og får nå en rolle i Mammon to. Les ikke videre om du ikke vil vite hvem som ble avslørt i siste episode av Mammon.

Krimthrilleren «Mammon»

Dette er ikke skurken i Mammon. Eller er det det? Gjennom en tippekonkurranse har Jonas Torbergsen tippet seg frem til en rolle i Mammon 2. Mamma hjalp til.

Foto: NRK

Jonas Torbergsen

Jonas Torbergsen tippet seg frem til en rolle i Mammon.

Foto: privat
Asbjørn Slettemark

Asbjørn Slettemark er imponert over at noen klarte å tippe hevm skurken i Mammon var.

At sjefen for Økokrim hadde en plan om å ta pengene fra alle, fjerne den som hadde rekrutterte henne og så leve videre – rik og lykkelig i alle sine dager, var det ikke mange som gjetta på, men noen var det.

Manusforfatter Gjermund Stenberg Eriksen avskyr spoilere. Derfor gikk han sammen med folkene i film og TV-bloggen OP-5, blant andre Asbjørn Slettemark, og laget en «spekulasjonsløsning» der folk kunne skrive inn hvem de trodde var gjerningsmannen i Mammon, uten å røpe det for resten av Norge. Nå er vinneren kåret.

– Det var imponerende at noen traff så spot-on på hvem skurken er. Jeg håper, for vinnerens del, at det blir en saftig cameo (statistrolle, red. anm), for eksempel som grått lik på likhuset eller et tilfeldig mordoffer for Øigardens neste fiende, sier Asbjørn Slettemark.

– Noe av målet med konkurransen var å få folk til å tippe litt inni seg. Slike konkurranser stimulerer også folk til å tenke, og det er en fin måte å involvere folk på. Jeg er fornøyd med at vi klarte å engasjere folk på denne måten, sier manusforfatter Gjermund Stenberg Eriksen.

Mamma hjalp til

Det var 26 år gamle Jonas Torbergsen fra Trondheim som stakk av med den gjeve førsteprisen, en statistrolle i Mammon to.

– Jeg har hatt flere mistenkte underveis, men det var innlysende da jeg først skjønte det, sier han og forteller at det var drodling med selveste mamma som førte til at hovedmistenkte pekte seg ut.

– Det var ikke mange som tippet riktig. Det er smarte mennesker som deltok i denne konkurransen, sier Eriksen.

Rolle uvisst

Hvilken rolle Torbergsen får, ligger langt frem i tid. I november starter innspillingen av neste Mammonsesong, som ikke er ventet å gå på TV før i 2016.

– Det skal virkelig bli respektert at han har vært med i en så viktig konkurranse. Han skal bli sett på skjermen, sier, Gjermund Stenberg Eriksen fornøyd.

Jonas Torbergsen har aldri vært hverken skuespiller eller statist tidligere, men har sett mange TV-serier og likte Mammon veldig godt.

– Breaking Bad og the Wire er de seriene jeg liker best. Mammon var også kjempespennende. Spenning fra start til slutt, akkurat slik jeg ønsker en TV-serie, sier Torbergsen.

Svaret han sendte inn var:

«Jeg tror det er henne pga. at hun er kjent med alle detaljene rundt saken og er nysgjerrig og veldig behjelpelig med Vibeke og Peter. Hun har også hatt et veldig tett forhold med Vibeke og passet på henne så hun viste hva Peter og Vibeke fant ut. Hun ville også at Vibeke ikke skulle ta kontakt med Peter igjen siden hun ville ikke at det skulle bli gravd noe dypere i saken. Når Vibeke fant ut at det var henne tok hun livet av henne. Så der er nok hun som styrer hele greiene

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober