NRK Meny
Normal

Gjentar sin første radiosending - 46 år etter

Søndag får endelig Harald Are Lund (67) muligheten til å rette opp i sitt aller første popprogram.

Harald Are Lund med originalkjøreplanen fra 1968

Harald Are Lund viser villig fram kjøreplanen fra første program, 16. februar 1968. Søndag skal han gjenta førsteprogrammet, denne gangen med de endringene han gjerne skulle sett.

Da skal Harald Are Lund ta for seg sin egen tilblivelse som programleder. NRK P13 sender hver søndag programmet «Harald Are Lund» med undertittel «spiller sitt liv», og denne søndagen er det nøyaktig 46 år siden Lund satte seg i programlederstolen for aller første gang. Vel å merke for popprogrammer.

Det betyr at vi får et gjensyn med den samme spillelista som den gang – med noen små endringer.

Hør jubileumssendingen på NRK P13 her

Det var et temmelig dramatisk bakteppe bak tilblivelsen av norske musikknerders helt. 16. februar 1968 ble Harald Are hentet inn for å spille plater i fraværet av den faste programlederen, Svein Erik Børja. Han hadde vært programleder for to halvtimes barneprogrammer, men det var første gang han fikk prøvd seg der hjertet lå.

Større platesamling enn resten av huset

Senere fikk Lund sjansen i programmet Platespiller’n. På denne tida var han ansatt i teknisk avdeling av hørespillseksjonen, han hadde akkurat anlagt en etter hvert karakteristisk bart, og han lot ikke sjansen gå fra seg. Han fikk tid og mulighet til å videreutvikle sin identitet som programleder.

Det var et labert utvalg av plater den første tida, forteller Lund.

– Jeg valgte platene jeg spilte, men i den første sendingen hadde jeg ikke oppdaget at man kunne gå rundt til selskapene og få platepressinger. Etter hvert ble det helt annerledes, og min platesamling lå langt foran resten av huset, sier han.

Skal lage det programmet han egentlig ville

Lunds første program var bare på førti minutter, og han måtte være streng med seg selv. Det betydde at han måtte være svært nøye med hva han sa, og hvilke kutt han valgte fra platene. På søndag har han derimot langt mer tid til rådighet når han skal gjenskape sin første sending – slik han egentlig ville gjort det.

– Jeg lager den sendingen jeg ville ha laget den gang, med lenger kutt og litt andre kutt. Jeg måtte velge av nødvendighet, men nå har jeg litt andre muligheter, sier han.

Det betyr at søndagens sending blir en Harald Are Lund slik man er vant til å høre.

– Hvordan er Harald Are Lund i 2014, sammenliknet med 1968?

– Musikksmaken utvikler seg og utvider seg, det har skjedd for mitt vedkommende, og jeg håper det har skjedd for de av mine lyttere som har fått presentert musikk de ikke visste de likte. Jeg liker all musikk, og jeg har ikke noen mørke hemmeligheter.

– Betyr det at du ikke hører på noe du ville vært flau over å vedkjenne deg i 1968?

– Nei. Min musikalske smak er til enhver tid i utvikling. Er det interessant hører jeg på det, er det ikke det hører jeg på noe annet. Men jeg kan ikke leve uten musikk, sier han.

Den opprinnelige

Kjøreplan Platespiller'n, 1968

Spillelisten gir klassikere som «Nights in White Satin» og «Love me Two Times». På søndag skal Harald Are Lund lage den sendinga han ville ha laget, hadde han ikke måttet overholde tidsrammene.

Foto: Harald Are Lund