Gjennombrudd for «Serial»s Adnan Syed

En domstol holder døren på gløtt for en ny rettssak for hovedpersonen i podcasten «Serial». Adnan Syed har sittet i fengsel i 15 år for drap på eks-kjæresten Hae Min Lee.

Effekter tilhørende Hae Min Lee

Hae Min Lee ble funnet drept i Baltimore i 1999, og oppnøstingen av drapet har skapt engasjement over hele verden.

Foto: TNS / Sipa USA

En spesialdomstol i Maryland har bedt en lavere domstol avgjøre om Adnan Syeds skolevenninne, Asia McClain, skal avhøres.

Hun har sagt at hun så Syed på et bibliotek, på samme tidspunkt som politiet tror Hae Min Lee ble drept. Ankedomstolen har avgjort at hun må møte i retten.

Hennes vitnemål vil bli brukt for å avgjøre om Syed skal få en ny rettssak, skriver The Baltimore Sun.

– Dette har vi ønsket hele tiden, sier C. Justin Brown, Syeds forsvarer. Han mener dette er et gjennombrudd for om saken mot Adnan Syed skal behandles på nytt.

Populær podcast

«Serial», verdens mest populære podkast om den virkelige drapsgåten, er blitt lastet ned 83 millioner ganger. Serien nøster opp drapssaken i alle detaljer.

Vitnet, som ble omtalt og intervjuet i en av seriens første episoder, forklarte seg aldri da saken gikk for retten i 2000.

– Hele rettssaken hvilte på hvorvidt Syed kunne bevise hvor han var på drapstidspunktet. Samtidig har et troverdig vitne, uten synlige bindinger til Syed, meldt seg uoppfordret og fortalt at hun var sammen med ham på drapstidspunktet, sier Brown.

Serial Podcast Yusef Syed

BRØDRENE YUSEF OG ADNAN: Familien har hele tiden håpet på en ny rettssak.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Forsvarer-teamet har nå 45 dager på seg til å forberede en høring i retten, der Asia McClain kan vitne.

Kulturstrøm

 • Dette er P3-favorittene akkurat nå

  Hver uke lager NRK P3 en Spotify-liste med musikken de synes du bør sjekke ut. Ronny Brede Aase mener du bør spesielt være obs på Astrid S sin låt «The First One». Se alle anbefalingene her.

  Astrid S
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
 • Frykter at journalister forfølges

  Forkjempere for pressefrihet frykter at journalister og medier vil bli stilt for retten i USA i kjølvannet av tiltalen mot Julian Assange.

  Flere presseorganisasjoner og medieeksperter reagerer sterkt på utviklingen i saken og betegner den som skremmende.

  – At Julian Assange tiltales for brudd på spionasjeloven, utgjør en direkte trussel mot pressefriheten og undersøkende journalistikk, advarer Reportere uten grenser.

  (NTB)

 • Stones sier fra seg rettigheter

  22 år etter at The Verves monsterhit «Bitter Sweet Symphony» ble sluppet, har bandets låtskriver Richard Ashcroft fått rettighetene til låten. Tidligere har Mick Jagger og Keith Richards fra The Rolling Stones vært kreditert som låtskrivere og fått alle inntektene. Dette fordi samplingen av strykerne i «Bitter Sweet Symphony» er hentet fra en av deres låter. Alle royalties fra låten siden 1997 og fremover vil nå tilfalle Ashcroft. Det skriver Pitchfork.