NRK Meny
Normal

Gjennom dyrenes øyne

De enkleste dyrene å forstå er naturlig nok våre nærmeste slektninger, sjimpansene. Noen områder av menneskehjernen er blåst godt opp i forhold til deres, og vår hjerne har noen språkdeler sjimpansehjernen mangler, men resten er stort sett likt. Både sjimpanser og mennesker er flokkdyr, og de delene av hjernen som tar seg av forholdet til de andre i flokken er de samme.

Chimpanzee politics

En av de beste beskrivelsene av sjimpansenes flokkliv er skrevet av nederlenderen Franzs de Waal, som arbeidet i Arnhem Zoo. Jeg vil på det varmeste anbefale boka han skrev: Chimpanzee politics. Kort gjenfortalt handler den om maktkampen mellom tre hannsjimpanser: Luit, en gammel, erfaren leder, Nikkie en ung, aggressiv karriereklatrer og Yeron, en stille intellektuell type. Yerons problem var at han ikke var stor og sterk nok til å vinne hunnenes støtte. Ingen blir sjef uten dem i ryggen. Han sikret seg i stedet en plass som Luits nestkommanderende. Yerons støtte til Luit var såpass halvhjertet at den gamle ringreven ikke klarte å holde Nikkie nede i lengden. Da opprøreren Nikkie til slutt fikk underminert Luits posisjon blant hunnene, skiftet Yeron side. Nikkie var ung og uerfaren, så lenge han satt med makten hadde Yeron en sjef det var lett å manipulere. Slik sikret Yeron seg alltid en plass i hierarkiet, uten selv å risikere for mye.

Den samme uspiselige maktkampen og alliansedannelsen ser vi hvert valgår i vår egen art. Newt Gingrich, som ledet republikanerne i den amerikanske kongressen i mange år, satte opp nettopp Chimpanzee politics som obligatorisk lesning for de republikanske representantene. Når det kommer til makt, politikk og allianser deler vi og sjimpansen verden.

Sjimpanser
Foto: Kristen Mosher/BBC

Sjimpansene deler også noen av våre bedre sider. Vennskap og ømhet er viktige for våre pelskledde slektninger. Selv om maktkampen i flokken kan være ubarmhjertig, vil sjimpanser sitte i timevis og luske hverandre. Luskingen knytter flokken sammen, på samme måte som når vi spiser matpakka med kollegaer eller drar på hyttetur med venner. Selv om vi mennesker ikke lenger leter etter utøy i pelsen på hverandre når vi skal hygge oss, liker vi fortsatt å sitte sammen, og får du noen til å klø deg forsiktig i nakkehårene, vil du oppdage at sjimpansens hjerne ikke er så forskjellig fra vår likevel, på godt og vondt.

(Dette er et utdrag av Petter Bøckmans foredrag i P2-akademiet 11. september 2008)

P2-akademiet kan også lastes ned som podcast. Mer informasjon om dette finner du på nettsidene: www.NRK.no/podkast

Hør: Gjennom dyrenes øyne her

P2s radioforedrag utgis også i bokform, er du interessert kan du enten sende en e-post til p2_akademiet@nrk.no

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.