Klarer du å se hvilken film dette forestiller?

Et spansk designbyrå ble utfordret til å gjenskape klassiske filmplakater med papirsløyd. Klarer du å gjenkjenne filmene?

Da den spanske grafikk- og trykkeriselskapet Minke skulle vise kundene sine hva de var i stand til å uttrykke ved hjelp av forskjellige papirkvaliteter og -farger, hentet de inn designbyrået Atipo, skriver Wired.

Brettet, brente og brakk papir

Resultatet ble serien «Papir for tegn», en serie svært minimalistiske filmplakater for klassiske og velkjente filmer helt fra stumfilmæraen og frem til i dag.

Designerne begynte med å kartlegge alle måtene de kunne bøye, brette og forandre papiret på. Deretter satte de sammen en liste over ikoniske filmer som passet til de forskjellige teknikkene.

Sluttproduktet er et drøyt dusin filmplakater som prøver å kommunisere kompliserte ideer uten hjelp av tekst eller bilde, med kun brettet, krøllet, revet, brent og perforert papir og kartong.

Les også: Filmplakater som skurrer

Hvor mange klarer du?

NRK har fått tillatelse til å gjengi et utvalg av plakatene, som du kan se i bildeserien øverst i artikkelen. Om designbyrået har lyktes eller ikke, overlater vi til dere å bedømme.

Mens noen av filmene nok er velkjent for mange, kan andre kreve mer inngående kjennskap til filmhistorien.

Les også: Denne filmplakaten ga 233.000 i bot

Fasit finner du i det siste bildet i serien. Under kan du se designbyråets egen bakomfilm.

Kulturstrøm

 • Kan bli Årets trønder

  Maleren Håkon Bleken er en av finalistene til tittelen Årets trønder 2018. I november åpnet utstillingen «Do Not Go Gentle» på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum, noe NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke mente bærer preg av overskudd, kraft og er intenst levende, av snart 90 år gamle Bleken.

 • Får æres-Gullbjørnen

  Den 72 år gamle skuespilleren Charlotte Rampling blir hyllet med æres-Gullbjørn av Berlinalen den 14. februar. Berlin-festivalen skal også vise i alt ti av filmene fra den britiskfødte skuespillerens karriere. Blant dem den omdiskuterte italienske erotiske thrilleren «Nattportieren» fra 1974. For tiden er Rampling i gang med innspillingen av Paul Verhoevens nye film «Benedetta» som har premiere i 2019.

  Charlotte Rampling
  Foto: Domenico Stinellis / AP / NTB Tema
 • «Dagsrevyen 60 år» mest sette

  I snitt såg 738.000 jubileumssendinga til Dagsrevyen på laurdag viser TNS Gallup. Det er meir enn noko anna program denne helga med ein marknadsdel på 54,7%. Dermed utkonkurrerte sendinga Idol-finalen på TV2 som i snitt vart sett av 444.000.