Klarer du å se hvilken film dette forestiller?

Et spansk designbyrå ble utfordret til å gjenskape klassiske filmplakater med papirsløyd. Klarer du å gjenkjenne filmene?

Da den spanske grafikk- og trykkeriselskapet Minke skulle vise kundene sine hva de var i stand til å uttrykke ved hjelp av forskjellige papirkvaliteter og -farger, hentet de inn designbyrået Atipo, skriver Wired.

Brettet, brente og brakk papir

Resultatet ble serien «Papir for tegn», en serie svært minimalistiske filmplakater for klassiske og velkjente filmer helt fra stumfilmæraen og frem til i dag.

Designerne begynte med å kartlegge alle måtene de kunne bøye, brette og forandre papiret på. Deretter satte de sammen en liste over ikoniske filmer som passet til de forskjellige teknikkene.

Sluttproduktet er et drøyt dusin filmplakater som prøver å kommunisere kompliserte ideer uten hjelp av tekst eller bilde, med kun brettet, krøllet, revet, brent og perforert papir og kartong.

Les også: Filmplakater som skurrer

Hvor mange klarer du?

NRK har fått tillatelse til å gjengi et utvalg av plakatene, som du kan se i bildeserien øverst i artikkelen. Om designbyrået har lyktes eller ikke, overlater vi til dere å bedømme.

Mens noen av filmene nok er velkjent for mange, kan andre kreve mer inngående kjennskap til filmhistorien.

Les også: Denne filmplakaten ga 233.000 i bot

Fasit finner du i det siste bildet i serien. Under kan du se designbyråets egen bakomfilm.

Kulturstrøm

 • Avtale om nytt museumsbygg

  Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) skal nå bygge et sikrings- og museumsbygg over ruinene av Tungtvannskjelleren på Vemork. Arbeidet starter 3. august. Prosjektet skal etter planen være ferdig i september neste år.

  Tungtvannskjelleren ved Hydrogenfabrikken på Vemork.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Hagia Sofia ikke lenger museum

  Tyrkia har fjernet landemerket Hagia Sofias status som museum. Dermed banes veien for at den kan omgjøres til en moske igjen. Tyrkias høyeste administrative domstol har annullert bestemmelsen fra 1934 som gjorde landemerket i Istanbul til et museum.

  Hagia Sofia sett fra parken.
  Foto: Nina Skurtveit / NRK
 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix