Klarer du å se hvilken film dette forestiller?

Et spansk designbyrå ble utfordret til å gjenskape klassiske filmplakater med papirsløyd. Klarer du å gjenkjenne filmene?

Da den spanske grafikk- og trykkeriselskapet Minke skulle vise kundene sine hva de var i stand til å uttrykke ved hjelp av forskjellige papirkvaliteter og -farger, hentet de inn designbyrået Atipo, skriver Wired.

Brettet, brente og brakk papir

Resultatet ble serien «Papir for tegn», en serie svært minimalistiske filmplakater for klassiske og velkjente filmer helt fra stumfilmæraen og frem til i dag.

Designerne begynte med å kartlegge alle måtene de kunne bøye, brette og forandre papiret på. Deretter satte de sammen en liste over ikoniske filmer som passet til de forskjellige teknikkene.

Sluttproduktet er et drøyt dusin filmplakater som prøver å kommunisere kompliserte ideer uten hjelp av tekst eller bilde, med kun brettet, krøllet, revet, brent og perforert papir og kartong.

Les også: Filmplakater som skurrer

Hvor mange klarer du?

NRK har fått tillatelse til å gjengi et utvalg av plakatene, som du kan se i bildeserien øverst i artikkelen. Om designbyrået har lyktes eller ikke, overlater vi til dere å bedømme.

Mens noen av filmene nok er velkjent for mange, kan andre kreve mer inngående kjennskap til filmhistorien.

Les også: Denne filmplakaten ga 233.000 i bot

Fasit finner du i det siste bildet i serien. Under kan du se designbyråets egen bakomfilm.

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.