Hopp til innhold

Klarer du å se hvilken film dette forestiller?

Et spansk designbyrå ble utfordret til å gjenskape klassiske filmplakater med papirsløyd. Klarer du å gjenkjenne filmene?

Da den spanske grafikk- og trykkeriselskapet Minke skulle vise kundene sine hva de var i stand til å uttrykke ved hjelp av forskjellige papirkvaliteter og -farger, hentet de inn designbyrået Atipo, skriver Wired.

Brettet, brente og brakk papir

Resultatet ble serien «Papir for tegn», en serie svært minimalistiske filmplakater for klassiske og velkjente filmer helt fra stumfilmæraen og frem til i dag.

Designerne begynte med å kartlegge alle måtene de kunne bøye, brette og forandre papiret på. Deretter satte de sammen en liste over ikoniske filmer som passet til de forskjellige teknikkene.

Sluttproduktet er et drøyt dusin filmplakater som prøver å kommunisere kompliserte ideer uten hjelp av tekst eller bilde, med kun brettet, krøllet, revet, brent og perforert papir og kartong.

Les også: Filmplakater som skurrer

Hvor mange klarer du?

NRK har fått tillatelse til å gjengi et utvalg av plakatene, som du kan se i bildeserien øverst i artikkelen. Om designbyrået har lyktes eller ikke, overlater vi til dere å bedømme.

Mens noen av filmene nok er velkjent for mange, kan andre kreve mer inngående kjennskap til filmhistorien.

Les også: Denne filmplakaten ga 233.000 i bot

Fasit finner du i det siste bildet i serien. Under kan du se designbyråets egen bakomfilm.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)