NRK Meny
Normal

Klarer du å se hvilken film dette forestiller?

Et spansk designbyrå ble utfordret til å gjenskape klassiske filmplakater med papirsløyd. Klarer du å gjenkjenne filmene?

Da den spanske grafikk- og trykkeriselskapet Minke skulle vise kundene sine hva de var i stand til å uttrykke ved hjelp av forskjellige papirkvaliteter og -farger, hentet de inn designbyrået Atipo, skriver Wired.

Brettet, brente og brakk papir

Resultatet ble serien «Papir for tegn», en serie svært minimalistiske filmplakater for klassiske og velkjente filmer helt fra stumfilmæraen og frem til i dag.

Designerne begynte med å kartlegge alle måtene de kunne bøye, brette og forandre papiret på. Deretter satte de sammen en liste over ikoniske filmer som passet til de forskjellige teknikkene.

Sluttproduktet er et drøyt dusin filmplakater som prøver å kommunisere kompliserte ideer uten hjelp av tekst eller bilde, med kun brettet, krøllet, revet, brent og perforert papir og kartong.

Les også: Filmplakater som skurrer

Hvor mange klarer du?

NRK har fått tillatelse til å gjengi et utvalg av plakatene, som du kan se i bildeserien øverst i artikkelen. Om designbyrået har lyktes eller ikke, overlater vi til dere å bedømme.

Mens noen av filmene nok er velkjent for mange, kan andre kreve mer inngående kjennskap til filmhistorien.

Les også: Denne filmplakaten ga 233.000 i bot

Fasit finner du i det siste bildet i serien. Under kan du se designbyråets egen bakomfilm.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK