Hopp til innhold

Gjenforening for radiostjerner

I denne utgaven av Kurer drar vi blant annet på gjenforening for legendariske Radio Luxembourg. Men også Tor Erling Staff, Kurers mediepratere og vår mediehistoriker slipper til.

Radio Luxembourg-gjenforening
Foto: Eivind Motland / NRK

Hør Kurer 109: Staff, Medieprat og Radio Lux

I den 109. utgaven av Kurer skal vi innom flere ulike temaer. NRK-reporter Eivind Motland dro i august i år på gjenforening for Radio Luxembourg i nettopp Luxembourg.

Stasjonen som lå i lilleputtlandet Luxembourg hadde en enorm innflytelse på britisk og europeisk underholdningsradio. Minnene fra stasjonen har vært levende blant dem som jobbet der og blant en hard kjerne med fans. Og i sommer fikk de mimre på skikkelig.

Motland fikk møte blant andre Paul Burnett , David Jensen og Mike Hollis, og spurte dem om gode historier fra de gode, gamle dagene.

Staff krevde beklagelse

Advokat Tor Erling Staff fikk denne uka medhold i Pressens Faglige Utvalg i saken mot VG Netts Nettby. En 14 år gammel bruker på Nettby la i februar ut en sak med bilde av en kiste og teksten ”Tor Erling Staff er død”. Staff er høyst levende, og han tok saken til PFU fordi han mente Nettbys redaktører ikke var tydelige nok på at de skulle beklage.

I Kurer møter du Staff, og etterpå diskuterer Kurers mediepratere denne saken og PFUs posisjon.

Denne ukas mediepratere er Gunnar Flikke, tidligere sjefredaktør i Adresseavisen, Anne Viken, frilansjournalist og blogger og Hans Hjellemo, ansvarlig redaktør for medietidsskriftet Kampanje.

Norske mediepersonligheter

Kurer starter denne uka med en serie om personer i norsk mediehistorie. Programmets faste mediehistoriker Henrik G. Bastiansen er til daglig forsker ved avdeling for mediefag ved Høgskolen i Volda. Han skal i flere sendinger denne høsten gi oss korte historier om personligheter som på ulike måter har prega vår mediehistorie.

I denne sendinga får vi høre om Carl Just, som var den norske journalistutdanningas far.

Kurer NRK P2

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh