NRK Meny
Normal

Fest for 500 kroner

- Folk kaster for mye som er helt brukbart, mener Solvår. Hun har bestemt seg for å dekke til stilig selskap for to med bare avlagte gjenstander. Bord og stoler, servise, bestikk, glass, ja alt til bordet, samt kjole til henne selv, skal hun kjøpe. Oppdraget er imidlertid vanskelig, for tilsammen må alt dette ikke koste mer enn 500 kroner. Det har sjefen hennes bestemt.

Solvår Flatås/ Knut Knudsen Eigeland
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Denne sendinga er den aller siste for Solvår Flatås som programleder i Norge Rundt og hun ønsker å fokusere på et tema som betyr mye for henne, nemlig gjenbruk.

- Vi har et søppelberg som bare vokser og vokser. "Ta tre, betal for to" er mentaliteten som råder. Det kan ikke fortsette slik, sier Solvår. Hun mener at folk flest må ta ansvar for forbruksmønsteret sitt og ikke kjøpe alt mulig de ikke trenger. Tenk heller gjenbruk, er hennes oppfordring.

Middagsselskap for to

Målet hennes er å lage et stilig middagsselskap for to, midt på Torgutstikkeren ved Bryggen i Bergen sentrum. Gjesten hun venter, er Knut Knudsen Eigeland, den neste programlederen i Norge Rundt.

Hun starter jakten på BIR, gjenbruksstasjonen i Bergen. Her er det en stor brukthall der folk kan sette fra seg møbler de ikke trenger, mens andre igjen kan hente dem gratis. Solvår finner spisestuebord og to stoler, akkurat det hun trenger.

Skattejakt på Fretex

Sommerselskap
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Fretex har alt det Solvår er på jakt etter. Her finner hun staselig middagsporselen, gammelt bestikk i nysølv, sjarmerende duker og engelsk designkjole. Budsjettet hennes er imidlertid svært stramt. Sjefen har bestemt at hun bare har 500 kroner til rådighet, og hun lider valgets kvaler. Kjolen koster 129 kroner. Hekleduken hun ønsker, koster 250 kroner. Hun må legge noe til side, det blir duken. Løsningen blir i stedet å kjøpe et par sjarmerende kjøkkengardiner for en billigere penge. De fungerer som den stiligste duk en kan tenke seg. Blomster finner hun i hagen og serviset er av fineste porselen.

Byr på Innherredssodd og skjenning

Innherredssodd

Som den ekte trønder hun er, har Solvår litt sodd og skjenning i bakhånd. Dette er trøndersk festmat av beste sort. Med sol over Bergen, god mat, trivelig selskap og fokus på gjenbruk takker Solvår for seg. Norge Rundt-perioden er over for hennes del, men minnene er mange og bare gode.

Kulturstrøm

  • Norges souldronning samler trådene

    I snart 20 år har Beady Belle jazzet opp det norske konsertpublikummet med musikken sin. Nå nøster Beate Slettevold Lech sammen alle sine musikalske inspirasjonstråder på en ny plate. Her ser du henne og bandet live i NRK Spillerom