NRK Meny
Normal

Gjemte spionkode i Google Chrome-tillegg

Over én million nettbrukere kan ha blitt utspionert av et tillegg til den populære nettleseren Google Chrome.

Google Chrome nettmarked

I Google Chromes nettmarked kunne brukere laste ned tilleggsprogrammet med skjult spionkode. Data om din nettbruk ble sendt til USA og solgt videre.

Foto: skjermdump

Spionprogrammet var skjult i kildekoden til tilleggsprogrammet «Webpage Screenshot» som gjør det enklere for brukeren å ta bilder av innholdet på dataskjermen (skjermdump).

Det var også skrevet slik at det ikke ble aktivert før én uke etter at utvidelsen var installert og tatt i bruk, og var vrient å oppdage.

Etter at den svenske avisen Dagens Nyheter avslørte saken, har Google i dag meldt at de tar ned denne delen av koden med umiddelbar virkning.

Oppdaget underlig mønster

Programtillegget kan lastes ned i Googles Chrome nettmarked. Det markedsføres som en rask og enkel løsning for å ta bilder av nettsider. Slike programtillegg, eller «plugins», ligner litt på apper. De installeres i nettleseren, men er utviklet av eksterne firmaer.

Når man laster ned utvidelsen Webpage Screenshot får man beskjed om at programmet «får adgang til å lese og endre alle dataene dine på nettsidene du besøker».

Og gjemt i kildekoden for dette programmet var det altså et spionprogram som sladret enda mer. Det ble oppdaget av det svenske sikkerhetsfirmaet Sentor. Oppdagelsen ble gjort da de overvåket datatrafikken hos kunder, og la merke til underlige mønstre.

Solgte informasjonen

DN har selv sjekket kildekoden og bekrefter funnet av spionprogrammet som gir datamaskinen beskjed om å sende opplysninger om hvilke nettsider du besøker til en server i USA, hvert eneste minutt.

Derfra selges informasjonen om din surfeadferd videre. Denne serveren er registrert på en privatperson med adresse i Israel.

Ifølge DN sendte også spionprogrammet data fra nettsider med kryptert innhold.

Google stopper tillegg

Saken er ikke politianmeldt. Ifølge Sentor MSS som selv ble rammet, er det liten vits i å gjøre dette fordi politiet sjelden har kapasitet eller kompetanse til å etterforske slike saker.

Gustaf Brusewitz som er nordisk kommunikasjonssjef i Google bekrefter overfor DN at programtillegget er endret som følge av avisens avsløring.

Google Chrome har siden lanseringen i 2008 vokst til å bli verdens mest brukte nettleser ifølge W3Schools, og er mer enn dobbelt så stor som Mozilla Firefox.

Les også: NRKbeta: Google skal ha stjålet informasjon og manipulert søkeresultater

Kulturstrøm

 • Jobbar mot neste års festival

  Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

 • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

  I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

 • Maler for åpen scene

  I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

  Laster Instagram-innhold