NRK Meny
Normal

«Amerikas borgermester» ut mot Beyoncé: Jeg har reddet flere svarte liv enn henne

Tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani kaller Beyoncés politisk ladede VMA-opptreden «en skam».

Beyoncé på scenen under Video Music Awards

PROVOSERER: Beyoncés politisk ladede opptreden under VMA-showet falt ikke i god jord hos New Yorks tidligere borgermester. Her mottar hun en av kveldens mange priser.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Rudy Giuliani

SER RØDT: Tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani likte ikke Beyoncés bejublede VMA-show.

Foto: Loren Elliott / Ap

Søndag stjal Beyoncé showet under årets Video Music Awards-utdeling.

Superstjernen rasket ikke bare med seg halvparten av kveldens priser, hun fremførte også en nøye koreografert kortversjon av sitt visuelle album «Lemonade», med tydelige nikk til Black Lives Matter-bevegelsen og amerikansk politis dødelige maktbruk mot minoriteter.

Med seg på prisgallaen hadde Beyoncé også invitert mødrene til fire av afroamerikanerne som de siste årene har mistet livet i møtet med politiet: Trayvon Martin, Michael Brown, Oscar Grant og Eric Garner.

Hevder å ha reddet tusener av liv

Den politisk ladede opptredenen falt ikke i smak hos tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani, som reagerte med sinne i et intervju med Fox News, skriver The Guardian.

– Jeg reddet flere svarte liv enn noen av dem du så på scenen, ved å redusere kriminaliteten, og da spesielt drap, med 75 prosent, sa Giuliani, og hevdet videre at flere tusen unge svarte menn er i live i dag på grunn av politikken han førte som borgermester i New York fra 1994 til 2001.

På spørsmål om hva han syntes om Beyoncés budskap, svarte Giuliani at det var «en skam».

Det er ikke første gang den republikanske politikeren og Trump-støttespilleren langer ut mot Beyoncé. Etter hennes Superbowl-opptreden tidligere i år, der stjernen ledet et kobbel av dansere kledd ut som medlemmer av «Black Panther»-bevegelsen, beskyldte Giuliani henne for å bruke underholdningsinnslaget til å angripe politiet.

Han har også kalt Black Lives Matter-bevegelsen «grunnleggende rasistisk».

Tviler på Giuliani-effekten

Giuliani ble verdenskjent for sin samlende rolle etter 11. september-angrepene, og fikk tilnavnet «Amerikas borgermester». Senere har han forsøkt å bli republikanernes presidentkandidat, og driver nå aktivt valgkamp for presidentkandidat Donald Trump.

Han har fått mye av æren for at krim- og drapsstatistikken i New York gikk kraftig nedover på 1990-tallet. Kritikere har imidlertid påpekt at kriminaliteten sank like mye andre steder i USA i den samme perioden.

– Ingen av dem har reddet noen liv, men bare Giuliani er overmodig nok til å hevde at han har gjort det, sier jusprofessor Jeffrey Fagan ved Columbia-universitetet i New York til The Guardian.

– Kriminaliteten gikk ned overalt samtidig. Kanskje han vil ta æren for å redde liv i San Diego, Houston og mange andre amerikanske storbyer?

Kulturstrøm

  • Sony kjøper EMI

    Japanske Sony kjøper plateselskapet EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).

  • Obama til Netflix

    Barack og Michelle Obama har signert en flerårig produksjonsavtale med Netflix, skriver New York Times. – Noe av det fineste i presidentperioden var det å møte folk og kunne bringe deres historier til et større publikum. Vi er derfor svært glade for denne avtalen, sier paret i en uttalelse. De sier de vil løfte frem talenter og inspirerende unge stemmer for å spre empti og forståelse. Det tidligere presidentparet har startet produksjonssleskapet Higher Ground Productions sammen.

    Michelle og Barack Obama