NRK Meny
Normal

Fornøyd med egen innsats

Kulturministeren erkjenner at det fortsatt er langt igjen til målet om å bruke én prosent av statsbudsjettet på kultur, likevel er Giske fornøyd med egen innsats.

Scenekunst
Foto: Nyhetsspiller / NRK


Kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap) presenterte i dag rapporten Kulturløftet 2005-2009 på musikklubben Blå i Oslo.

Rapporten tar for seg målene i Kulturløftets 15 punkter og endringene som har blitt gjort de siste fire årene regjeringen har sittet med makten.

Ikke halvveis til mål

Eli Sollied Øveraas (SP), Trond Giske (AP) og Magnar Bergo (SV) - fra venstre

Eli Sollied Øveraas (SP), Trond Giske (AP) og Magnar Bergo (SV) - fra venstre, ble enige om Kulturløftet på Blå i Oslo i 2004.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Giske erkjenner at han ikke engang er halvveis i å nå målet i Kulturløftets første punkt om at én prosent av statsbudsjettet skal brukes på kultur innen 2014.

Likevel mener han regjeringen er på rett vei.

Mens Bondevik 2-regjeringen brukte 0,78 prosent på kultur i sitt siste budsjettforslag, bruker dagens regjering med Giske i statsrådsstolen 0,86 prosent.

Det tilsvarer en økning over statsbudsjettet med nesten to milliarder kroner.

Lover nye milliarder

- Vi er omtrent i rute med en opptrapping fram mot 2014. Nå er vi halvveis i perioden, og får vi fortsette, er det minst en økning på to nye milliarder i vente, sier Giske.

- Dersom dere får fortsette i fire nye år, mener du det er realistisk å nå målet om én prosent til kultur, når statsbudsjettet øker så mye som det gjør?

- Ja, det avhenger bare av viljen til å legge penger inn i budsjettet, og heldigvis har regjeringen en ledelse som er veldig opptatt av Kulturløftet, sier Giske.

Trapper opp digitalisering

På spørsmål om det er noen punkter i Kulturløftet hvor regjeringen ikke er i rute, svarer Giske:

- Selv om vi har oppfylt nesten alle punktene fem år før tida, har vi en del igjen på bibliotek, kulturskoler og digitalisering, men der også har vi begynt opptrappingen.

Han legger til at folk i Norge også er blitt større konsumenter av kultur.

- Med mer fritid og større kjøpekraft blir ikke materielle goder lenger så avgjørende for livskvaliteten. Folk deltar på spel og festivaler over hele landet. Uten kulturen hadde Norge blitt fattigere, slår Giske fast.

I morgen legger han fram Kulturløftet 2.

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.