Hopp til innhold

Giraff eller sjiraff?

Rettskrivning er ikke bare bare. Beveger man seg over på et annet språk enn morsmålet er ofte ordforrådet noe innskrenket. Da er det greit å vite at hjelpen er nær. Og den er gratis – på nett.

Sjiraff
Foto: CHARLOTTE FIORITO / AP

På Internett finnes ordbøker på utallige kjente og mindre kjente språk , så hvorfor ikke bruke dem? I tillegg til direkte oversetting og stavehjelp tilbyr mange ordbøker også hjelp med grammatikk og verbbøyning.

Flere og flere av disse har lydbiblioteker som hjelper til med uttalen av språkets mest brukte ord. Her kommer de gamle ordbøkene til kort.

Norsklærer

Det er ikke bare fremmedspråk det er greit å få hjelp med. Bokmålsordboka og Nynorskordboka er utarbeidet av Universitetet i Oslo og Norsk språkråd, og er gratis og tilgjengelig for alle. Skrives det egentlig sjiraff eller giraff? Eller kan man bruke begge?

Språkrådet er et nyttig nettsted som gir svar på det meste en måtte lure på når det gjelder det norske språk. Endelig noe som kan sett en rask slutt på diskusjoner som har gått livlig her i redaksjonen over lengre tid. Kjenner du for eksempel reglene for de følgende:

Når bruker man egentlig semikolon?

Skal man bruke stor eller liten forbokstav etter kolon?

Hva er forskjellen på bindestrek og tankestrek. Og når bruker du dem?

Ordbok
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Test deg selv

Kjeder du deg på jobb kan muligens en liten språktest friste? Det lyder kanskje noe tørt, men er mye mer gøy enn det høres ut som.

Vil du imponere i sosiale lag kan kanskje de 500 hyppigste ordformene i norsk friste? Og ligger på en klar førsteplass.

Norske avløsord , altså ord vi til daglig bruker på engelsk men har norske alternativer til, er en artig greie. Vet du for eksempel hva bofelle, sendeplate, trillingmål eller kveikpreik betyr? Ikke? Da lyder kanskje henholdsvis ”flatmate”, ”frisbee”, ”hattrick” og ”peptalk” mer kjent?

Norske minoritetsspråk

For nyankomne til landet finnes ordbøker på de vanligste minoritetsspråkene i Norge . På nett finnes ordbøker på norsk – engelsk, tamil, kurdisk og somali. Her finnes også bildeserier og eksempler på daglig bruk av ordene, som kan være til stor hjelp.

Men en trenger ikke gå lengre enn til våre nabospråk svensk og dansk før problemene kommer. Hva heter egentlig sommerfugl på svensk? Nordisk skolenett tilbyr en trispråkelig ordbok , som oversetter ord fra norsk til svensk og dansk, eller omvendt. Kjekt å ha.

Neste gang du står fast med et ord slipper du dermed gå ned i kjelleren å børste støvet av den gamle - og sikkert utgåtte- ordboken, prøv heller lykken på nett.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.