Hopp til innhold

Kiellands tippoldebarn – gir ut Norges første Instagram-bok

Navnebroren og tippoldebarnet til Alexander Kielland går nye veier når han gir ut sin debutbok. Sosiale medier-ekspert mener utgivelsen kan bli banebrytende.

Alexander Kielland Krag

FORFATTERSLEKT: Alexander Kielland Krag har store sko å fylle når han gir ut sin debutroman. Hans tippoldefar er nemlig berømte Alexander Kielland.

Foto: Ola S. Hana / NRK

– Jeg syns det er morsomt å se på hvordan kan vi få unge til å lese mer, og hvordan vi kan nå unge der de er. Og det er større sannsynlighet for at ungdom vil lese bøker på sosiale medier enn i vanlige bøker.

Alexander Kielland Krag er spent før hans nyvinning slippes onsdag. Hans ungdomsroman «Dette blir mellom oss» skal nemlig ikke bare slippes i fysisk format, men som Norges første Instagram-bok.

Allerede før boken er utgitt i Norge er den solgt til Danmark.

Tippoldebarnet til Alexander Kielland

Syns du navnet Alexander Kielland virker kjent, og tenker du tilbake til norsktimene på skolebenken? Ja, da har du helt rett. Kielland omtales sammen med Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Jonas Lie som «de fire store» i norsk litteratur.

Nå skal altså Kiellands tippoldebarn videreføre både forfatterarven og Kielland-navnet.

– Det er jo litt surrealistisk, og det er noe jeg føler på. Jeg har jo hatt lyst til å skrive veldig lenge, så det å kunne videreføre den arven syns jeg er veldig morsomt, sier Kielland Krag.

Og han legger til:

– Jeg er jo også på samme forlag som Alexander Kielland var på, nemlig Gyldendal. Det var ekstra gøy da jeg fant ut det.

Innspilling av Instagram bok, Alexander Kielland Krag

INNSPILLING: Romanen «Dette blir mellom oss» gis ut på Instagram, med bilder og tekst. Her er et bilde fra innspillingen på Bjerke videregående skole. Til venstre er Elias Lunde-Huseby, som spiller hovedkarakteren Felix.

Foto: Peder Bergholt / NRK

– Gøy å være med på startprosessen

Boken skal slippes på Instagram over 45 dager, via såkalte «stories» med bilder og tekst.

NRK var med da scenene til Instagram-versjonen av boken ble spilt inn på Bjerke videregående skole. Elias Lunde-Huseby, som spiller hovedkarakteren Felix i Instagram-versjonen, syns Instagram-utgivelsen er både original og spennende.

– Jeg tror dette er noe som vil bli mye mer vanlig etter hvert. Så det er gøy å være med på startprosessen til Instagram-bøker i Norge. Det er et veldig spennende prosjekt rett og slett, sier Huseby.

– En effektiv måte å nå ut til yngre

Også høyskolelektor ved Institutt for markedsføring ved BI Stavanger, Susanne Wærholm, syns det er interessant. Hun underviser i blant annet sosiale medier.

– Dette høres veldig spennende ut. Instagram er jo mer og mer kanalen for de unge, og det har nå også blitt vanlig med lengre tekster der. Dermed kan det å bruke Instagram være en effektiv måte å nå ut til de unge.

Hun tror også dette prosjektet kan bane vei for andre.

– Jeg tror absolutt dette er noe vi kan se mer av i fremtiden, og jeg er spent på hvordan effekten blir i form av salg.

Alexander Kielland Krag

HJEMME: Alexander Kielland Krag har selv opplevd vanskeligheter rundt det å komme ut av skapet som homofil. Det er også et viktig tema i bokdebuten hans.

Foto: Ola S. Hana / NRK

Å komme ut av skapet

Hovedkarakteren i romanen, Felix, står frem som homofil, og pubertet og ungdomsforelskelse er et sentralt tema i boken. Det er en tematikk Kielland Krag personlig kan relatere seg til.

– Selve grunnfølelsen i boken, som ligger i den usikkerheten man kan ha når man er på vei ut av skapet, har jeg selv hatt og kjent på kroppen, sier Kielland Krag.

Han innrømmer at han er nervøs for mottakelsen.

– Når dette er min første bok og den også skal ut på Instagram som den første boka i Norge, så er jeg jo litt redd for å bli slaktet.

Hva håper han så at tippoldefar Alexander Kielland ville sagt, hvis han hadde kunnet lese boken?

– Jeg håper selvsagt at han ville elsket den!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober