Hopp til innhold

Gir endelig ut «Smile»

Verdens mest kjente uutgitte plate kan komme til sommeren. I et intervju røpet Alan Jardine nylig at The Beach Boys planlegger å gi ut «Smile» i forbindelse meg bandets 50-årsjubileum. Vi gir deg historien.

Beach Boys

The Beach Boys fra tidlig i karrieren. Nå ventes endelig utgivelsen av «Smile» med de originale innspillingen.

Foto: SCANPIX

Brian Wilson

Hjernen bak The Beach Boys, Brian Wilson. Nå ser det endelig ut til at mesterverket hans også kommer ut i sin originale innpakning.

Foto: LAURENT GILLIERON / AP

The Beach Boys ble dannet av låtskriveren Brian Wilson i 1961. Bandet besto, foruten Brian, av hans avdøde brødre Carl og Dennis, fetteren Mike Love og kompisen Alan Jardine.

Bandet het først The Pendeltones, men da første utgivelse stod for tur ønsket plateselskapet Candix Records, til stor irritasjon fra medlemmene, å skifte navnet til The Beach Boys.

De tidlige åra

I 1962 gav de ut sin første plate, «Surfin Safari». De påfølgende tre år gav bandet ut tre album i året. Med lette poplåter som omhandlet surfing ble bandet signert av Capitol Records sommeren 1962.

Foruten Dennis, var ingen i bandet utpregede surfere. Det var da Brian spurte sin lillebror om hva låtene burde handle om at grunnlaget for bandet ble satt.

- Skriv om surfing du, sa Dennis til sin storebror.

Bandet hadde flere hits som «Surfin` USA», «Fun, Fun, Fun» og «I Get Around» før Brian bestemte seg for å gå i nye baner.

Pet Sounds

Pet sounds, Beach Boys

Bandet legendariske album, Pet Sounds.

Foto: Scanpix

Da Brian hørte The Beatles` album «Rubber Soul» i 1965, skjedde det noe med ham. Han bestemte seg for å skape musikalsk kunst. De lettfattelige poplåtene skulle nå byttes ut med gjennomtenkte arrangement som skulle ha et bredt lydbilde.

Han startet derfor på det som av mange regnes som et av tidenes album: «Pet Sounds».

Plata inneholder låter som «Wouldn`t It Be Nice», «Sloop John B», «God Only Knows» og «Caroline, No», men ble aldri den helt store salgssuksessen det ble forventet at den skulle bli. Albumet fikk en 2.plass i Storbritannia mens det i USA klatret til 10.plass.

Wall of sound

Plata ble spilt inn i California mens de resterende medlemmene i bandet var på turnè i Asia. Brian skrev musikken, mens tekstforfatteren Tony Asher i hovedsak skrev tekstene. The Wrecking Crew, Californias mest kjente studiomusikere på 60-tallet, bidro med å legge instrumenter på skiva. Da bandet kom hjem fra turnèen ble vokalsporene til skiva lagt.

Inspirert av Phil Spectors «Wall of Sound», hvor uvanlig bruk av ekko og klang ble benyttet for å gi en fyldig lyd, ble det spekulert i om ikke musikken ble for utfordrene for sin tid. Bandet brøt dessuten kraftig med sine tidligere utgitte plater. I ettertid står albumet som en bauta innen musikkhistorien.

Ikke alle i bandet følte den nye stilen var veien å gå for bandet. Mike Love forlangte blant annet at bandet skulle beholde sin suksessfulle «formel» som de sammen hadde oppfunnet, noe som førte til en krangel som har fulgt de to i over 40 år.

Smile

Smile The Beach Boys

Coveret på «Smile». Nå ventes det at plata endelig kommer til sommeren.

Foto: plateomslag

I 1966 begynte Brian Wilson på oppfølgeren til Pet Sounds.

Da bandet startet innspillingen av Smile i august 1966, hadde Brian Wilson fått med seg Van Dyke Parks til å skrive tekstene til albumet.

Flere studioer ble benyttet i perioden fram til mai 1967 da det hele strandet. Wilson som på dette tidspunktet hadde et stadig økende inntak av narkotika, i tillegg til sykdommen Bipolar lidelse, slet i store perioder med psyken.

Han så dessuten på The Beatles som bandets aller største konkurrent, og ville gi ut noe som overgikk «the fab four».

Rockeguruen Ose

Bård Ose

Bård Ose, et levende leksikon innen rockens historie, sier The Beatles er grunnen til at Smile havarerte.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Bård Ose, rockeguru og programleder for P.I.L.S og Radiorock på NRK P1, hjelper oss med å de historiske fakta:

- Smile ble skrinlagt av Brian Wilson i juni 1967, fordi han følte han hadde tapt kappløpet med The Beatles om å lage tidenes album. The Beatles gav ut Sgt. Pepper 1.juni 1967.

- Han påsto ved flere anledninger at han hadde ødelagt alle båndene, men dette viste seg og ikke stemme, sier rockeviteren og føler opp med nærmere informasjon:

- På gruppens etterfølgende album som «Friends», «20/20», «Sunflower» og «Surf’s Up» dukket det opp låter som egentlig var innspilt til Smile. Og da boksen «Good Vibrations» kom ut i 1993 var det inkludert hele 20 minutter av Smile som tidligere ikke hadde vært utgitt.

Albumet har ikke bare figurert som småkutt på senere Beach Boys-utgivelser. Det dukket også opp i sin helhet på 2000-tallet, men da under Brian Wilsons eget navn.

- Brian Wilson fullførte omsider en ny utgave av Smile sammen med tekstforfatter Van Dyke Parks i 2004.

Endelig kommer det

Nå kan det være duket for ny utgivelse av det sagnomsuste albumet. Studiospy melder at vokalist Al Jardine skal ha uttalt i et intervju med Examiner at det i forbindelse med bandets 50-årsjubileum planlegges en endelig utgivelse av plata. Dette med de originale opptakene fra 1966-1967.

- Capitol Records planlegger å gi ut en Beach Boys-versjon av Smile i løpet av sommeren for å feire jubileet.

  • Test dine kunnskaper om The Beach Boys her:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober