NRK Meny
Normal

Gir bort forestillingen til de blodferske

Når det nye operahuset i Bjørvika i Oslo fyller ti år skal salen fylles opp av folk som aldri har vært der før.

Willy Westhagen og Eli Kristin Hansveen

Ordfører Willy Westhagen får to billetter av sambygding og solist Eli Kristin Hansveen. De skal to i Gran kommune, som aldri har vært i Operaen, få.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

Da den nye operaen i Bjørvika åpnet i 2008 satt statministeren på første rad og det glimtet i ordførersmykker fra alle landets kommuner. Det offisielle Norge satt på de 1364 klappsetene. Ti år senere har Operaen gitt to billetter til jubileumsforestillingen til hver av Norges 422 ordførere, men denne gangen skal alle billettene gis videre til innbyggere i kommunene.

Kravet er at de aldri har vært i Operaen før.

Det er verdens mest populære opera, «La Traviata», skal spilles under feiringen av 10 års-jubiléet 14. april.

– Jeg ville kanskje ikke anbefale «La Traviata» for de aller minste (heftig handling. red.anm.). Ellers er det åpent for alle, sier Kenneth Fredstie, markeds- og kommunikasjonsdirektør på Operaen.

– Alle liker iallefall én arie

Solist Eli Kristin Hanssveen, operasangeren som mange sikkert også kjenner fra Stjernekamp, delte ut billetter til ordføreren i Gran. Willy Westhagen tror dette vil skape interesse for opera i kommunen.

– Hvordan kommer du til å velge ut to av Gran kommunes 13 751 innbyggere?

– Vi skal nok finne på noe morsomt. Jeg vil gjerne koble dette opp mot noen som fortjener det; pådrivere og ildsjeler, sier ordfører Westhagen.

– Dette passer veldig godt, vi skal jo arrangere operafestival i sommer. Ikke sant, Eli?

Solisten på Operaen nikker ivrig og forteller at hun har drømt om å lage operafestival i mange år, i Røykenvika hun ser fra småbruket sitt. «Operafest Røykenvik» går av stabelen i juni.

Men før det skal jubleumsforestillingen i Bjørvika fylles til randen i april.

Hvordan blir det å synge opera for folk som ikke har peiling?

– Det er helt normalt. Jeg hørte noen si det på tv sist forrige uke; at opera er for fiffen. Kyss meg! Hvis til og med jeg, som skulle bli den nye Madonna, kunne bli operasanger, så kan alle like iallefall én arie.

– Folk må bare få høre god opera, på toppnivå. Det er jo kulere å se Real Madrid som første fotballkamp enn noe annet?

La Traviata på Operaen

«La Traviata» er verdens mest spilte opera. Her er en scene fra oppsetningen på Operaen i 2015.

Foto: Den Norske Opera og Ballett / Erik Berg

Hvorfor bare nybegynnere i Operaen?

– Så hvorfor inviteres det bare opera-ferskinger til forestillingen denne dagen?

– Vi har 10 gode år bak oss. Når vi tenker framtid, er det viktig å få med de som ikke har vært her før, sier Kenneth Fredstie på Operaen.

– Vi vil gjerne vise at vi er åpent for dem som ikke bor i Oslo også. Dette er det eneste huset i Norge som er dedikert til opera og ballett, og det er her for hele befolkningen.

– Vi må ta et større ansvar for opera utenfor huset her.

– Hva med de 520 plassene som ikke fylles opp av de som får billett av ordførerne?

– De kommer vi til å gi bort på Facebook. Til folk som ikke har vært i Operaen før.

«La Traviata», verdens mest populære opera, direktesendes på NRK TV og NRK1 lørdag 14. april.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP