NRK Meny
Normal

Gir bort forestillingen til de blodferske

Når det nye operahuset i Bjørvika i Oslo fyller ti år skal salen fylles opp av folk som aldri har vært der før.

Willy Westhagen og Eli Kristin Hansveen

Ordfører Willy Westhagen får to billetter av sambygding og solist Eli Kristin Hansveen. De skal to i Gran kommune, som aldri har vært i Operaen, få.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

Da den nye operaen i Bjørvika åpnet i 2008 satt statministeren på første rad og det glimtet i ordførersmykker fra alle landets kommuner. Det offisielle Norge satt på de 1364 klappsetene. Ti år senere har Operaen gitt to billetter til jubileumsforestillingen til hver av Norges 422 ordførere, men denne gangen skal alle billettene gis videre til innbyggere i kommunene.

Kravet er at de aldri har vært i Operaen før.

Det er verdens mest populære opera, «La Traviata», skal spilles under feiringen av 10 års-jubiléet 14. april.

– Jeg ville kanskje ikke anbefale «La Traviata» for de aller minste (heftig handling. red.anm.). Ellers er det åpent for alle, sier Kenneth Fredstie, markeds- og kommunikasjonsdirektør på Operaen.

– Alle liker iallefall én arie

Solist Eli Kristin Hanssveen, operasangeren som mange sikkert også kjenner fra Stjernekamp, delte ut billetter til ordføreren i Gran. Willy Westhagen tror dette vil skape interesse for opera i kommunen.

– Hvordan kommer du til å velge ut to av Gran kommunes 13 751 innbyggere?

– Vi skal nok finne på noe morsomt. Jeg vil gjerne koble dette opp mot noen som fortjener det; pådrivere og ildsjeler, sier ordfører Westhagen.

– Dette passer veldig godt, vi skal jo arrangere operafestival i sommer. Ikke sant, Eli?

Solisten på Operaen nikker ivrig og forteller at hun har drømt om å lage operafestival i mange år, i Røykenvika hun ser fra småbruket sitt. «Operafest Røykenvik» går av stabelen i juni.

Men før det skal jubleumsforestillingen i Bjørvika fylles til randen i april.

Hvordan blir det å synge opera for folk som ikke har peiling?

– Det er helt normalt. Jeg hørte noen si det på tv sist forrige uke; at opera er for fiffen. Kyss meg! Hvis til og med jeg, som skulle bli den nye Madonna, kunne bli operasanger, så kan alle like iallefall én arie.

– Folk må bare få høre god opera, på toppnivå. Det er jo kulere å se Real Madrid som første fotballkamp enn noe annet?

La Traviata på Operaen

«La Traviata» er verdens mest spilte opera. Her er en scene fra oppsetningen på Operaen i 2015.

Foto: Den Norske Opera og Ballett / Erik Berg

Hvorfor bare nybegynnere i Operaen?

– Så hvorfor inviteres det bare opera-ferskinger til forestillingen denne dagen?

– Vi har 10 gode år bak oss. Når vi tenker framtid, er det viktig å få med de som ikke har vært her før, sier Kenneth Fredstie på Operaen.

– Vi vil gjerne vise at vi er åpent for dem som ikke bor i Oslo også. Dette er det eneste huset i Norge som er dedikert til opera og ballett, og det er her for hele befolkningen.

– Vi må ta et større ansvar for opera utenfor huset her.

– Hva med de 520 plassene som ikke fylles opp av de som får billett av ordførerne?

– De kommer vi til å gi bort på Facebook. Til folk som ikke har vært i Operaen før.

«La Traviata», verdens mest populære opera, direktesendes på NRK TV og NRK1 lørdag 14. april.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP