Vant pris og fikk gi bort bøker til skole

Da fantasy-forfatter Tonje Tornes fikk muligheten til å gi bort 150 nye barnebøker til et fritt valgt bibliotek var hun ikke i tvil. Det måtte bli skolebiblioteket på Tøyen.

Tonje Tornes leser med barn på Tøyen skole

'Hulder'-forfatter Tonje Tornes leser med elever fra klasse 3 b på Tøyen skole.

Foto: Nina Aalstad

I desember arrangerte nettstedet Barnebokkritikk.no en kåring på nettet over fjorårets beste barnebok. Vinneren ble fantasyboka ”Hulder” av Tonje Tornes som er inspirert av norske folkeeventyr, med innslag av både tusser og troll.

Som den heldige forfatteren bak vinnererboka fikk hun dele ut 150 av fjorårets barnebøker til et fritt valgt bibliotek.

- Utrolig gøy, sier forfatteren.

Vil gi barna lyst å lese norske bøker

Tonje Tornes valgte å gi bort bøkene til skolebiblioteket på Tøyen.

- Det var helt naturlig for meg. Jeg er så glad i Tøyen og jeg vet at det er mange barn her som ikke har så mye midler, sier fantasyforfatteren, som selv bor i denne bydelen i Oslo og er aktiv i beboerkampanjen Løft Tøyen.

Tøyen skole ligger i Gamlebyen i Oslo, og er en skole der nesten alle elevene har minoritetsbakgrunn. At skolen klarer å gi barna lyst til å lese norske bøker er derfor ekstra viktig på denne skolen.

- Jeg vet hvor viktig det er at barn som bor i Norge blir flinke i norsk, og derfor er det så fint å kunne gi alle mulige typer bøker. Her er det både fotball-bøker, pekebøker og fantasy-bøker, sier Tornes.

Mange har ikke norske bøker hjemme

Venninnene Momina, Maida og Najma i klasse 3 b er alle glad i å låne bøker. Maida og Najma liker best skumle bøker om spøkelser og tyver, mens Momina liker morsomme historier som hun kan le og kose seg med.

- Det er fint det kommer nye bøker, så slipper vi å lese de samme om igjen, sier hun.

Forfatter Tonje Tornes og rektor Geir Erik Moen

- Det viktig at vi har et bredt utvalg med bøker på alle nivåer, sier rektor Geir Erik Moen.

Foto: Nina Aalstad

Rektor Geir Erik Moen er også glad for de nye bøkene til skolebiblioteket.

- Bøker betyr veldig mye på denne skolen. Mange av våre elever har ikke norske bøker hjemme, derfor er det viktig at vi har et bredt utvalg med bøker på alle nivåer og innenfor alle emner, sier han.

Alle klassene er innom biblioteket en gang i uka, de har egne lesetimer på skolen og barna får låne bøker med hjem. Rektor mener likevel at barna på Tøyen godt kunne lese mer.

- Ingen barn leser nok bok i dag. Det er altfor mye tv-titting, sier Moen.

Er du enig med rektor Moen i at barn leser for lite bøker? Skriv din mening i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

 • Journalister angrepet i Kina

  - Over helga har et innlegg i sosiale medier, fra en del av Det kinesiske kommunistpartiet, oppfordret borgere til å poste informasjon om hvor BBC-medarbeidere som dekket flommene i Henan-provinsen befant seg, skriver BBC News' presseteam på Twitter.

  BBC forteller at journalister fra andre medehus har blitt konfrontert av en «sint folkemengde» på jakt etter BBCs medarbeidere.

  - Den kinesiske regjering må umiddelbart handle for å stanse disse angrepene, som fortsetter å sette utenlandske journalister i fare, skriver BBC.

  BBC News Press Team
  Foto: Utklipp fra Twitter
 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter
 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

Flere kulturnyheter