Gir barna pengepremie for å lese romaner

Vidar Kvalshaug og familien setter seg mål for hva de skal lese disse dagene. På pressekonferansen fredag sa statsministeren at gode bøker er noe man kan bruke penger på nå.

F.v Hege J. Hoseth (som leser Roald Amundsens «Nordvestpassasjen» bind 1), Olav Kvalshaug-Moen (11 år, som leser Rick Riordans «Den forsvunne helten») og Vidar Kvalshaug som leser Caroline Alberte Minors novellesamling «Velsignelser»)

F.v. Hege J. Hoseth leser Roald Amundsens «Nordvestpassasjen» bind 1, Olav Kvalshaug-Moen, 11 år, leser Rick Riordans «Den forsvunne helten», og Vidar Kvalshaug leser Caroline Alberte Minors novellesamling «Velsignelser».

Foto: Privat: Vidar Kvalshaug

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Forfatter Vidar Kvalshaug har tre unger. Nå som skolen er stengt gir han dem pengepremie hvis de bruker tiden sin på å lese romaner. Og gjerne gamle klassikere.

Sønnen hans på 13 år skal lese Moby Dick, en klassiker fra 1800-tallet på over 700 sider.

– Om vi ikke får lest ferdig alle bøkene vi har planlagt, så får vi vent oss til at nå setter vi oss ned og gjør noe som ikke forstyrrer eller som det plinger inn meldinger på. Vi legger bort telefonen, og det har en så høy verdi i seg selv at kanskje ikke 200 kroner er nok.

Kvalshaug hevder det ligger et par tusen bøker på gulvet og venter på sine lesere som ikke skal på skolen på minst en uke. De er 11, 13 og 16 år.

Under fredagens pressekonferanse om Korona-smitte sa statsminister Erna Solberg at bøker kan være lurt å bruke penger på i den tiden vi nå er inne i.

– Jeg kan ikke gi en oppskrift til alle norske husstander om hva de skal bruke penger på, men vi kan reklamere for gode bøker og vi kan reklamere for mange andre ting man kan gjøre sammen, sa statsministeren.

Barna og jeg forbereder oss på at skoler stenges og skal lage leseplakat med titler og ambisjoner for hver. Har lovet...

Posted by Vidar Kvalshaug on Wednesday, March 11, 2020

Pengepremie per leste bok

Kvalshaug har kjøpt både Yatzy og spillkort, men når både trening og sosiale aktiviteter uteblir er det bøkene som kommer i fokus.

– Vi setter oss mål. Jeg selv skal selvfølgelig lese og kjæresten min skal lese, men hun får ikke penger for det. Siden hun er bibliotekar tar jeg det for gitt at hun leser.

Kvalshaug sier at de har en stabel av aktuelle kandidater, altså bøker, og at disse skal prises.

– Nå vet jeg at man ikke skal drive å bestikke barn for å få dem til å lese men.

Er det ikke akkurat det du gjør?

Jo det er det jeg gjør.

Positivt

Bjørn Gabrielsen er forfatter av boken «Skjermslaver». Også han mener det er positivt å samle familien rundt en aktivitet, selv om det kan virke «corny» til å begynne med. Spesielt viktig er det i denne tiden vi er inne i nå.

– I denne krisetiden skal vi ikke bruke tiden vekk fra hverandre, men sammen.

Er du som forelder tvunget til å ha hjemmekontor, anbefaler forfatter Bjørn Gabrielsen å sitte sammen med ungene.

– Det har vært en veldig positiv opplevelse og se hva de holder på med. Det som er problemet med teknologien er at man sitter hver for seg.

Lær deg noe nytt

Det finnes alternativer til deg som ikke vil lese gamle klassikere eller henge med familien. På NRK Super finner man serier som både er spennende og lærerike.

Vil man lære enda mer kan man gå inn på NRK skole, et digitalt klipparkiv rettet for elever og lærere i grunnskolen og videregående.

Eller man kan slå i hjel tida ved å endelig lære seg noe man alltid har drømt om å kunne, som for eksempel å spille piano eller å snakke flytende italiensk. Eventuelt kan du lære deg hvordan du vasker hendene med koronadansen.

Ta en telefon til noen som sitter alene

Daglig leder for Mental Helses hjelpetelefon Aslaug Timland Dale oppfordrer folk til å vise omsorg for hverandre og ta en ekstra telefon til noen som kanskje sitter alene.

– Det er klart når man er alene og gleder seg til et eller annet arrangement en til to ganger i måneden og det ikke blir noe av, så blir det ekstra tøft for dem som ikke har noe annet nettverk rundt seg.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 21.09.2021
5 552
Smittede siste 7 dager
119
Innlagte
841
Døde
4 075 569
Vaksinerte

Kulturstrøm

  • Malkovitch spiller dirigentlegende

    Skuespiller John Malkovich skal bekle rollen som den feirede og omdiskuterte rumenske dirigenten Sergiu Celibidache i sine eldre år, skriver nettstedet Variety. Manuset til filmen The Yellow Tie er skrevet av dirigentens sønn, Serge Ioan Celebidachi og James Olivier (kjent for filmen Octav fra 2017), og portretterer den eksentriske dirigenten, som var vekselsvis geniforklart og avskrevet som galning. Filmingen begynner i Romania, våren 2022.

  • – Folk vil ha meir kroppskunst

    Ifølgje kunsthistorikar Mona Pahle Bjerke har kunsten vore viktig bidragsytar i å bryte tabu og skape frigjering både ut ifrå eit feministisk perspektiv, men også i forbindelse med homokampen.