NRK Meny
Normal

Giovanni og damene

Naturen har gjort kvinner svakere enn menn.

Og mer vimsete.

Hvis en kvinne vil oppnå ære og berømmelse må hun overvinne disse hindringene.
Det har mange kvinner gjort. De har blitt akademikere, herskere, malere og diktere.
Men hvorfor er det ingen som skriver om disse kvinnene?

John William Waterhouse (1849–1917) Dekameronen
Foto: Wikipedia

Hør: Giovanni Boccaccio og Horace Silver, 1

Om berømte kvinner


For å rette på dette misforholdet grep Giovanni Boccaccio til fjærpenna og portretterte over hundre mulieribus claris - om lysende og klare kvinneskikkelser. Om de dukker opp i den greske mytologien eller italiensk samtid er uviktig. Boccaccio har en plan:

Portrettene han skriver viser hvordan han oppfattet sine samtidige – og hvordan han ønsket at forholdene burde være. Det må jo ha klødd litt i skallen på lesende mennesker i 1374 å lese Boccaccios spørsmål:

«Men hvorfor er det ingen som skriver om disse kvinnene?»

Boccaccio sier rett ut at kvinner bør hive oppvaskbørsten ut av vinduet og bruke vett og forstand til større tanker og handlinger enn å skrelle poteter.

Renessansemenneske

 • Lektor Heggland: «Lars, hva betyr Renessanse ?» Lars: «Renessanse betyr “gjenfødsel” og det som ble gjenfødt var tankegods og kunsten fra de gamle grekere.» Lektor Heggland: «Det stemmer. Værsågod, du kan sette deg ved pulten din.»

Dette opptrinnet fra et klasserom på Narvik Gymnas frisker opp hukommelsen. Det virker som om trykket letter i Europa på 1300tallet. Jeg går ut fra at dét i sin tur skyldes at der var mat nok til flere enn de aller rikeste, at norditalienerne begynte å handle med kulturelle kraftsentra i nordeuropa.

Korstogene var ferdige men veiene til Midøsten og nordover til England var kjent. Man kunne handle med hverandre. En stund i hvert fall.

Og for mange intellektuelle må det ha fristet å gjøre antikkens lyse og klare tenkning og kunst til sin. De hermet etter grekerne mens de forsøkte å gi antikken sin egen, lokale twist.

Ceres

Denne uken leker vi oss med Ceres (Demeter) i Studio Sokrates. Ceres var sjefen for potethøsten, gudinnen for jordbruk og innhøsting. Boccaccio skriver:

 • «Enkelte vil ha det til at Ceres var en gudinne på fortidens Sicilia, og at hennes visdom og oppfinnsomnet var nesten uten grenser. Først oppdaget hun hvordan man kan dyrke jorden – så lærte hun seg å temme okser og å venne okserne til å trekke et åk. Til åket festet hun en annen oppfinnelse, plogen og plogskjæret. Nå kunne Ceres pløye furer i jorda og kaste såfrø i plogfurene. Da kornet strakte seg opp av jorden lærte hun menneskene som til da hadde livnært seg av ville frukter og nøtter å skille kornet og å male det mellom store steiner og forvandle melet til mat…» (Giovanni Boccaccio, On famous women , Italica Press, NY, 2011, s. 11, min oversettelse)

Musikken

Ny artist – Horace Silver (HYPER) - en spennende pianist, komponist og arrangør, født 1928. Knut Borge omtaler ham som «show» hvilket skal bety at Silver er opptatt avgod musikk, godt framført. Det stemmer på en prikk. Horace Silver er «show». Interesserte finner musikken vi spiller i Spotify: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: That Old Devil Moon (med Miles Davis)
2: The Nearness of You (med Milt Jackson)

Kulturstrøm

 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz
 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.