Hopp til innhold

Gigantenes aften i Molde

Det måtte to superstjerner til for å stoppe regnet i Molde: Jeff Beck og Herbie Hancock.

Jeff Beck

Jeff Beck innfridde i Molde i går.

Foto: NRK/ Per Ole Hagen

Dobbelkonsert på Romsdalsmuseet med to ulike artister etter hverandre er et av Moldejazzens varemerker.

Ikke alt er jazz, som vanlig har festivalen også i år fristet med verdensstjerner fra diverse sjangre. Om Jeff Beck er å si at han har gjort det meste med de fleste. Fra The Yarbirds med Eric Clapton via Frank Zappa til årets CD med instrumentalversjoner av blant annet operaklassikere, er det en lang musikalsk reise.

Han er gitarhelt av den gamle skolen og innfridde ganske sikkert de mange tusen på Romsdalsmuseet. Legender i levende live gjør ofte det.

Les også: Regnet ødelegg for jazzfestivalen

Rollebytte

Så var det duket for en annen legende – Herbie Hancock, 70 år i år og tilsynelatende sprek som aldri før. En av jazzens aller største de siste tiårene, med samarbeid i alle retninger.

Et litt pussig sammentreff var det at Hancock har rappa både bassist Tal Wilkenfeld og trommis Vinnie Colaiuta fra bandet til Jeff Beck tidligere i år. Jeff stilte derfor med nytt mannskap.

Les også: - Dette er rått, rått, rått

Sjarme

Bassist Tal Wilkenfeld (23) fra Australia satte definitivt sitt preg på Hancock-konserten. Tross sin unge alder, er hun ettertraktet som medspiller blant de aller største stjernene. Åpenbar musikalsk flørting mellom henne og 70-åringen Hancock fortalte hvorfor. Musikerne hadde det åpenbart morsomt sammen.

Les også: Sara og Silje hyllet Sonny i regnvær

Hele bandet, for øvrig sammensatt på tvers av generasjoner, utstrålte spilleglede, energi og humor.

Det blir bra musikk av et band som ler sammen på scenen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.