NRK Meny
Normal

Gigantenes aften i Molde

Det måtte to superstjerner til for å stoppe regnet i Molde: Jeff Beck og Herbie Hancock.

Jeff Beck

Jeff Beck innfridde i Molde i går.

Foto: NRK/ Per Ole Hagen

Dobbelkonsert på Romsdalsmuseet med to ulike artister etter hverandre er et av Moldejazzens varemerker.

Ikke alt er jazz, som vanlig har festivalen også i år fristet med verdensstjerner fra diverse sjangre. Om Jeff Beck er å si at han har gjort det meste med de fleste. Fra The Yarbirds med Eric Clapton via Frank Zappa til årets CD med instrumentalversjoner av blant annet operaklassikere, er det en lang musikalsk reise.

Han er gitarhelt av den gamle skolen og innfridde ganske sikkert de mange tusen på Romsdalsmuseet. Legender i levende live gjør ofte det.

Les også: Regnet ødelegg for jazzfestivalen

Rollebytte

Så var det duket for en annen legende – Herbie Hancock, 70 år i år og tilsynelatende sprek som aldri før. En av jazzens aller største de siste tiårene, med samarbeid i alle retninger.

Et litt pussig sammentreff var det at Hancock har rappa både bassist Tal Wilkenfeld og trommis Vinnie Colaiuta fra bandet til Jeff Beck tidligere i år. Jeff stilte derfor med nytt mannskap.

Les også: - Dette er rått, rått, rått

Sjarme

Bassist Tal Wilkenfeld (23) fra Australia satte definitivt sitt preg på Hancock-konserten. Tross sin unge alder, er hun ettertraktet som medspiller blant de aller største stjernene. Åpenbar musikalsk flørting mellom henne og 70-åringen Hancock fortalte hvorfor. Musikerne hadde det åpenbart morsomt sammen.

Les også: Sara og Silje hyllet Sonny i regnvær

Hele bandet, for øvrig sammensatt på tvers av generasjoner, utstrålte spilleglede, energi og humor.

Det blir bra musikk av et band som ler sammen på scenen.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP