Giftige vorter

Visste du at nordpadden, som vi har her i Norge, er giftig?

Nordpadden med giftkjertler i nakken

Den norske padden, med giftige vorter.

Foto: Wikipedia

Alle vortene på kroppen til padden inneholder gift, men mest gift er det i de to store kulene den har bakpå nakken. Disse kalles parotidekjertler, og ligger rett bak øynene til padden. Giften i disse kjertlene er så sterk at du faktisk kan dø hvis du putter padden i munnen.

Regnskogpadde

Agapadde med store giftkjertler

Agapadde med store giftkjertler.

Foto: NRK

En annen padde, agapadden, lever blant annet i regnskogene i Sør-Amerika. Den har enda større parotidekjertler i nakken.

Se Solveig kikke på de giftigste froskene i regnskogen.

Kilde: Professor Dag Dolmen, NTNU

Kulturstrøm

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.

  • Prisrekord for Kittelsen-maleri

    Maleriet «Guldhornet», malt av Theodor Kittelsen i 1903, ble i kveld solgt for 12,8 millioner kroner på en auksjon i Oslo. «Guldhornet» betegnes som et av kunstnerens ukjente mesterverk, skriver E24. Maleriet hadde en prisantydning på 4–5 millioner kroner før auksjonen som ble holdt av Blomqvist Kunsthandel. Det dyreste maleriet av Kittelsen som er blitt solgt i Norge tidligere, er akvarellen «Dompap på rimet kvist» som ble solgt for 1,3 millioner kroner i 2002, skriver NTB. NRK TV: Trollskogen som inspirerte Kittelsen.