NRK Meny
Normal

Når det koker over

På Island spruter geysiren Strokkur flere meter til værs med voldsom kraft. Vannet som kommer opp er kokende hett.

Solveig foran geysiren Strokkur

Solveig foran Strokkur på Island

Foto: Kari Hansen / NRK

Strokkur bryter opp fra bakken omtrent hvert syvende minutt. Står du for nærme får du det varme regnet over deg. Kraften til disse utbruddene henter geysiren fra kokende vann under bakken.

Koker under bakken

Det begynner allerede 20 meter under bakken. Her siver det vann inn fra berget omkring og inn i Strokkurs hulrom. På Island er bakken glødende varm av magma som stiger opp fra jordas indre. Det får vannet til å koke.

Det koker under en geysir

Vannet koker på 130 grader under bakken

Foto: Tuva Tagseth / NRK

På kjøkkenet ditt koker vannet på 100ºC, men tjue meter under bakken koker vannet først på 130 º C.Grunnen til det er noe som heter trykk. Under bakken er det nemlig mye større trykk som gjør at det må være mye varmere før kan koke.

Når det først koker opp stiger vannet inne i Strokkurs hulrom. I det vannet nærmer seg overflaten, går det helt plutselig fra å være kokende til å bli til damp. 130 ºC er jo langt over vanlig kokepunkt! Da utvider vannet seg 1800 ganger og det eksploderer opp i et flott geysirutbrudd.

Vannet som kommer opp er veldig varmt, men så snart det når bakken blir det bare deilig varmt.

En geysir koker snart over

Rett før vannet spruter over vises det en liten kule over overflaten.

Foto: Tuva Tagseth / NRK

Tette rør

Like ved Strokkur lå selveste geysiren Geysir. Den hadde utbrudd hele 70 meter opp i himmelen. Etterhvert ble gangene under bakken tettet igjen av kalk og andre mineraler og Geysir døde ut. Men i det minste har den gitt navn til alle andre geysirer verden over.

Strokkur
Foto: NRK