NRK Meny
Normal

Gerd-Liv Valla

Gerd-Liv Valla var gjest i Stjerneklart på NRK P1 05.01.09.

Gerd-Liv Valla
Foto: NRK

Hør Stjerneklart med Gerd-Liv Valla

Gerd-Liv Valla ble født den 25. januar 1948 i Vallabotn i daværende Korgen kommune i Nordland, som yngste barn av Gerda og Lars Valla, som drev gård i Vallabotn i kombinasjon med postkontor.

Gerd-Livs første yrkeserfaring var derfor ekspedisjon av post. Hun vokste opp sammen med foreldrene og de fire eldre søskenene i Korgen – hennes eldste bror Nils var leder for Norges Bondelag i en perioden på 80-tallet. Som barn og ungdom drev hun på med friidrett og satte i sin tid nordnorsk rekord på 800 meter med tiden 2,18,1. Etter barneskolen flyttet hun som 14-åring til Hemnesberget for å gå på realskole, deretter til Mo i Rana på gymnas. Så gikk veien til Oslo som 19-åring for å studere grunnfag i offentlig rett, mellomfag i sosialantropologi og hovedfag statsvitenskap. Hun ble cand. polit i 1977, og hovedoppgaven handlet om likelønn, basert på arbeidsverditeoriene til Karl Marx.

I studenttiden var hun medlem av Kommunistisk Universitetslag – KUL – som etter hvert ble Kommunistisk Arbeiderforbunds studentorganisasjon. Hun var medlem til miljøet gikk i oppløsning i 1983. I 1974 ble hun valgt til den første kvinnelige leder i Norsk Studentunion, et verv hun hadde i et år.

Hun møtte historikeren Harald Berntsen i student- og KUL-miljøet og var gift med ham i 7 år. De fikk datteren Karen sammen i 1980.

Etter utdanningen fikk Gerd-Liv jobb som høgskolelektor ved Eik Lærerhøyskole i Tønsberg i 4 år før hun flyttet tilbake til Oslo og ble konsulent og kontorsjef i Norges Almenvitenskapelige forskningsråd i 6 år. Hun var deretter utreder og valgt sekretær i Statstjenestemannskartellet fram til 1990.

Hun meldte seg inn i Arbeiderpartiet i 1988 og ble politisk rådgiver ved Statsministerens kontor 1990-92, senere statssekretær under Gro Harlem Brundtlands ledelse. Etter at hun fikk avløsning av Norvald Mo i 1994, ble hun nestleder i Norsk Tjenestemannslag, NTL. Da Anne Holt måtte gå av som justisminister i Jaglands regjering i april 1997 på grunn av sykdom, ble Gerd-Liv Valla utnevnt som ny justisminister, en post hun hadde til regjeringen måtte gå av etter valget samme år.

Mens hun var statsråd ble hun valgt til nestleder i Landsorganisasjonen – LO. Da Yngve Hågensen gikk av som leder i 2001, ble hun ikke bare LOs første kvinnelige leder, men også den første med bakgrunn i offentlig sektor og den første akademiker som ledet LO. Hun var en viktig støttespiller da Jens Stoltenbergs rød-grønne regjering vant valget i 2005. Hun var styreleder i A-pressen og i FAFO, medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre og ledet valgkomitéen i Arbeiderpartiet.

Etter en bitter personalsak med internasjonal sekretær i LO, Ingunn Yssen, gikk Gerd-Liv av som leder for LO i mars i fjor og ble etterfulgt av Roar Flaathen. Hun skrev boken ”Prosessen” som presenterte hennes versjon av saken.

Gerd-Liv bor i Oslo og har hytte i Solvang Kolonihage..

Stjerneklart med Gerd-Liv Valla, mandag 04.01.09 kl. 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP